ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκάνα ψήφισε νόμο που βάζει φυλακη τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας

Το κοινοβούλιο της Γκάνας ψήφισε ένα νέο σκληρό νομοσχέδιο που επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για όποιον καταδικάζεται για τον προσδιορισμό του ως LGBTQ+.


Επιβάλλει επίσης μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη δημιουργία ή τη χρηματοδότηση ομάδων ΛΟΑΤΚΙ+.
Οι νομοθέτες απέρριψαν τις προσπάθειες να αντικατασταθούν οι ποινές φυλάκισης με κοινωφελή εργασία και συμβουλευτική.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σημάδι της αυξανόμενης αντίθεσης στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στο συντηρητικό δυτικοαφρικανικό έθνος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε την υποστήριξη των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Γκάνας, θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν ο πρόεδρος Nana Akufo-Addo το υπογράψει ως νόμο.
Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα το πράξει αν το επιθυμεί η πλειοψηφία των Γκανέζων.
Το ομοφυλοφιλικό σεξ είναι ήδη παράνομο στη Γκάνα – επισύρει ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Τον περασμένο μήνα η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο “θέτει σημαντικές απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες” των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι τώρα θα υπάρξουν κυνήγια μαγισσών κατά των μελών της LGBTQ+ κοινότητας και όσων κάνουν εκστρατεία για τα δικαιώματά τους και λένε ότι κάποιοι θα πρέπει να κρυφτούν.
Αυτό επαναλήφθηκε από την επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, Winnie Byanyima, η οποία δήλωσε: “Εάν το νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα σεξουαλικά δικαιώματα και τις οικογενειακές αξίες της Γκάνας γίνει νόμος, θα εντείνει τον φόβο και το μίσος, θα μπορούσε να υποκινήσει τη βία κατά των συμπολιτών της Γκάνας και θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της κυκλοφορίας και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι”.
Πρόσθεσε ότι θα “εμποδίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που σώζουν ζωές” και “θα θέσει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή επιτυχία της Γκάνας”.
Το νομοσχέδιο προτείνει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών για οποιονδήποτε συμμετέχει σε εκστρατείες υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ που απευθύνονται σε παιδιά
Ενθαρρύνει επίσης το κοινό να καταγγέλλει στις αρχές τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας για “αναγκαία μέτρα”.
Οι βουλευτές δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου κέντρου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ της Γκάνας στην πρωτεύουσα Άκρα, τον Ιανουάριο του 2021.
Η αστυνομία έκλεισε το κέντρο μετά από δημόσιες διαμαρτυρίες και πιέσεις από θρησκευτικούς φορείς και παραδοσιακούς ηγέτες στο κατά βάση χριστιανικό έθνος.
Τότε, το Χριστιανικό Συμβούλιο της Γκάνας και το Πεντηκοστιανό και Χαρισματικό Συμβούλιο της Γκάνας ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι “ξένο προς τον πολιτισμό και το σύστημα οικογενειακών αξιών της Γκάνας και, ως εκ τούτου, οι πολίτες αυτού του έθνους δεν μπορούν να το αποδεχθούν”.
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες είναι μια αποδυναμωμένη έκδοση ενός προηγούμενου σχεδίου – για παράδειγμα, οι ποινές φυλάκισης έχουν μειωθεί και μια αμφιλεγόμενη ρήτρα σχετικά με τη θεραπεία μετατροπής έχει αφαιρεθεί.
Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης συζήτησης, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Alexander Afenyo-Markin, πρότεινε περαιτέρω αλλαγές.
Είπε ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να αποφασίσουν, μέσω μυστικής ψηφοφορίας, αν τα άτομα που καταδικάζονται επειδή είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα πρέπει να φυλακίζονται από τα δικαστήρια ή να διατάσσονται να κάνουν κοινωφελή εργασία και να υποβάλλονται σε συμβουλευτική.
Ωστόσο, δέχθηκε αντιδράσεις από νομοθέτες που υποστήριζαν τις ποινές φυλάκισης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button