ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Στον ΟΗΕ η καταγγελία Σύριου για απέλαση από την Ελλάδα στην Τουρκία

Δικηγόροι προσφεύγουν αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκ μέρους Σύριου που ζει στη Γερμανία, ο οποίος καταγγέλλει απέλασή του στην Τουρκία, ενώ έψαχνε τον αδελφό του στην Ελλάδα.

Ο 26χρονος είπε στον Guardian ότι τέθηκε υπό κράτηση και υποχρεώθηκε να μπει σε βάρκα προς την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2016. Τα έγγραφά του κατασχέθηκαν, κάτι που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στη Γερμανία- όπου του είχε χορηγηθεί άσυλο- για τρία χρόνια.

Ο άνδρας, που δεν έχει κατονομαστεί, λέει ότι έφτασε αεροπορικώς στη χώρα μας όταν έμαθε ότι ο 11χρονος αδελφός του προσπάθησε να τον ακολουθήσει στην Ευρώπη, αλλά εξαφανίστηκε διασχίζοντας τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ο αδελφός μου», είπε. Ταξίδεψε στον Έβρο, όπου είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το αγόρι και άρχισε να δείχνει σε ανθρώπους τη φωτογραφία του, ελπίζοντας ότι κάποιος θα θυμηθεί κάτι.

Τότε τρεις αστυνομικοί τον πήραν και τον μετέφεραν σε κέντρο κράτησης, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι ελληνικές αρχές κατάσχεσαν τα έγγραφά του, τον έγδυσαν για να τον ψάξουν και τον έβαλαν σε ένα κελί με περίπου 50 κρατούμενους. Είπε ότι είδε οικογένειες με παιδιά σε ένα κελί και ότι εντόπισε αξιωματούχους που μιλούσαν γερμανικά κατά την κράτησή του.

Ο άνδρας είπε ότι αργά τη νύχτα οι αρχές τον μετέφεραν στα σύνορα μαζί με άλλους κρατούμενους και τον έβαλαν σε μία μικρή βάρκα για να διασχίσει τον Έβρο προς την Τουρκία. Ώρες αργότερα, τους περισυνέλεξε ο τουρκικός στρατός.

Απεγνωσμένος και χωρίς τα έγγραφά του, τελικά απευθύνθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από λίγες ημέρες. Εκεί προσπάθησε να εξηγήσει πώς είχε καταλήξει εκεί, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ήταν στο σπίτι του στη Γερμανία.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ξαναεκδοθούν τα έγγραφά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσπάθησε να περάσει ξανά στην Ελλάδα και απωθήθηκε 11 φορές, σύμφωνα με τον ίδιο. Κατάφερε να φτάσει στην Αθήνα, όπου βασίστηκε στην καλοσύνη ξένων για να επιβιώσει. Βρήκε έναν δικηγόρο μέσω της ελληνικής ΜΚΟ Human Rights 360 και τελικά κατάφερε να επιστρέψει στη Γερμανία πέρυσι και η παραμονή του ανανεώθηκε τον Μάιο.

«Υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που καταπιέζονται και αντιμετωπίζουν μεγάλη αδικία… θα έπρεπε να το ξέρουν κι άλλοι αυτό», είπε. Ακόμη ελπίζει να μάθει νέα για τον μικρό αδελφό του.

Η Αμάντα Μπράουν, ερευνήτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Global Legal Action Network, που έχει εργαστεί στην υπόθεση, έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό παράδειγμα του μυστικού μηχανισμού απέλασης της Ελλάδας».

«Ένας νόμιμα παρών ξένος υπήκοος συλλαμβάνεται, αποκλειστικά λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής του. Μετά του αφαιρούν τα έγγραφά του, υποβάλλεται σε μια αναγκαστική εξαφάνιση και βίαια απελαύνεται μέσα στη νύχτα σε μια χώρα από την οποία δεν προήλθε. Μετά αναγκάζεται να υποστεί επανειλημμένα περιστατικά βίας στα σύνορα, μέχρι να μπορέσει να ανακτήσει τα έγγραφά του και να επιστρέψει σπίτι του χρόνια αργότερα», δήλωσε η ίδια.

«Ακόμη και το άσυλο στην ΕΕ, που του χορήγησε η Γερμανία, δεν μπορούσε να τον προστατεύσει. Αυτή η προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης είναι απάνθρωπη και εμφανώς παράνομη», πρόσθεσε.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα στον Έβρο είναι συστηματικές και εκτεταμένες», δήλωσε ο Στέφανος Λεβίδης, συντονιστής της Forensic Architecture, ερευνητικής ομάδας που έχει ως βάση το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η ομάδα έχει αναπαραστήσει ψηφιακά τις φερόμενες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία.

«Αυτό που προκύπτει είναι μία εικόνα βίαιης πρακτικής- στην οποία οι ξυλοδαρμοί είναι συνήθεις, μερικές φορές ισοδυναμώντας με βασανιστήρια- και που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο κρατικών και ευρωπαϊκών δομών φύλαξης των συνόρων, όπως και στο ίδιο το θανάσιμο ποτάμι», συμπλήρωσε.

Η Βαλεντίνα Αζάροβα, νομική σύμβουλος του Glan, που προσφεύγει μαζί με την Human Rights 360, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα είναι η λογοδοσία. «Περιπτώσεις ενώπιον του εισαγγελέα και των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων απέτυχαν, επειδή οι ελληνικές αρχές επιμένουν να αρνούνται ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά», είπε.

«Αυτή η κρατικά εγκεκριμένη πολιτική συνοπτικής απέλασης και εξαναγκαστικής εξαφάνισης κατά μήκος των συνόρων του Έβρου αποτελεί κατάχρηση εξουσίας από το ελληνικό κράτος. Τόσο λόγω της συστηματικής διάπραξης τέτοιων παράνομων ενεργειών, όσο και για την ενεργή απόκρυψη αποδείξεων για την κακομεταχείριση και για τη στέρηση του ενάγοντος και αμέτρητων άλλων της πρόσβασης στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε η Αζάροβα.

Με πληροφορίες από Guardian

Related Articles

Back to top button