ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έρευνα κατά του πρώην πρωθυπουργού για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ και δύο πρώην υπουργών Υγείας της χώρας, για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Η έρευνα πέρα από τον Φιλίπ- που παραιτήθηκε την Παρασκευή και τον διαδέχθηκε ο Ζαν Καστέξ- θα είναι σε βάρος των πρώην υπουργών Υγείας Ολιβιέ Βεράν και Ανιές Μπουζέν. Στο δικαστήριο της Δημοκρατίας- αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- έχουν κατατεθεί 90 μηνύσεις. Από τις 53 εξ αυτών που εξετάστηκαν, οι 9 κρίθηκαν αποδεκτές.

Ο γενικός εισαγγαλέας Φρανσουά Μολέν θα συγκαλέσει την προανακριτική επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα. Αυτή, θα εξετάσει μία κατηγορία, αυτή της «παράλειψης αντιμετώπισης μιας καταστροφής» σε βάρος της Μπουζέν, του Φιλίπ και του Βεράν.

Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν τη διαδέχθηκε ο Βεράν ο οποίος παραιτήθηκε το πρωί της Παρασκευής μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση του Φιλίπ.

Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα στη Γαλλία, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονται από ιδιώτες, γιατρούς, διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους. Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως. Ο κορωνοϊός έως τώρα έχει στοιχίσει 29.893 ανθρώπινες ζωές στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Related Articles

Back to top button