ΚΟΣΜΟΣ

“Φλέγεται” η Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα

Με μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία. Τα συνδικάτα καλούν σε 10η μέρα κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους βγήκαν την Πέμπτη (23/03), γιαένατη ημέρα, οι οργισμένοι πολίτες της Γαλλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιώντας ογκώδεις διαδηλώσεις και απεργίες.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τη μεγάλη διαδήλωση στην Place de l’Opera, στην καρδιά του Παρισιού, τα γαλλικά συνδικάτα προχώρησαν σε κάλεσμα για νέα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη στις 28 Μαρτίου. Αυτό συμπίπτει με την τελευταία ημέρα της κρατικής επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα.

“Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης”, τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το συνδικάτο CGT εκτιμά ότι έως και 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, ωστόσο η αστυνομία κατεβάζει τον αριθμό σε 119.000. Σε όλη τη χώρα, δε, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συμμετείχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ανέφεραν ότι 26 άτομα συνελήφθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από συγκρούσεις.

Ταραχές ξέσπασαν στην κεφαλή της διαδήλωσης, όπου κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία, ντυμένα στα μαύρα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέλη του κινήματος «Μαύρο Μπλοκ» έσπασαν τα τζάμια ενός μικρού σουπερμάρκετ και επιτέθηκαν σε ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald’s.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χρήση “περιττής βίας”, καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες περιοχές του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα ως απάντηση σε ορισμένους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και ρουκέτες.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού  AP

Παρόμοιες αναφορές έγιναν και σε άλλες πόλεις. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Νάντη στη δυτική Γαλλία, όπου ξέσπασαν συμπλοκές και διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας και έκαψαν κάδους στους δρόμους. Η αστυνομία απάντησε με εκτόξευση δακρυγόνων. Στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο το οποίο απέκλεισαν.

“Παρίσι, σήκω, σήκω”, “Τα πραγματικά σκουπίδια είναι στην κυβέρνηση” ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα σε πανό και πλακάτ, ενώ άλλοι διαδηλωτές συνέκριναν τον Μακρόν με τον Λουδοβίκο 14ο για την περιφρόνηση του προς τον γαλλικό λαό.

Στο Μπορντό, το κτίριο του δημαρχείου της πόληςπαραδόθηκε στις φλόγες, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου.

Related Articles

Back to top button