ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Άνοδος 18% σε πέντε ημέρες

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται σήμερα Τρίτη 16/4, αφού κορυφαίοι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η χώρα τους δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένους αεροσκάφη και πυραύλους το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν έως και 3,4% στις πρώτες συναλλαγές, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περίπου 18% από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές άρχισαν να τιμολογούν μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαταραχών από τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να αποφύγει μια κλιμάκωση με «ισοδύναμα αντίποινα» που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο. Μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή κινδυνεύει να ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ακόμη να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, σημείωσαν άνοδο 2,7% στα 31,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:05 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button