ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Ελλάδα, άνοιξε και συ τα σύνορά σου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν σε σένα»

Να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη κάλεσε την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Είπε: «Ελλάδα! Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν σε σένα. Γιατί ενοχλείσαι; Θα περάσουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης. E, Ελλάδα σε καλώ να ανοίξεις τις πύλες σου και να απαλλαγείς από το βάρος αυτό. Άσε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις αυριανές επαφές του. Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα στο ζήτημα αυτό. 

Την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση της Τουρκίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο Ερντογάν είπε στον Κροάτη πρωθυπουργό ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close