ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στον Μεσαίωνα στις ΗΠΑ – Τέλος στο δικαίωμα της άμβλωσης μετά από 50 χρόνια

Το δικαίωμα στην άμβλωση ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, όταν πάρθηκε η ιστορική απόφαση Roe v Wade.

Έτσι, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ δεν θα έχουν από εδώ και πέρα δικαίωμα να προχωρούν σε άμβλωση δηλαδή με απλά λόγια δεν θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα. Η ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe v Wade ανατρέπεται μετά από σχεδόν 50 χρόνια και η μισή χώρα κάνει βήματα προς τα πίσω.

ADS

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 25 πολιτείες είναι έτοιμες να θεσπίσουν νέους νόμους ή να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον αδρανοποιημένο νόμο, ο οποίος θα καταστήσει παράνομη την πρόσβαση στην άμβλωση σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών με σύλληψη μετά από βιασμό ή αιμομιξία.

Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτείες βρίσκονται στα νότια των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και ο Μισισιπής. Μάλιστα, αυτές αποτελούν τις 3 από τις 13 από τις 13 πολιτείες που θα θέσουν σε ισχύ την απαγόρευση των αμβλώσεων ίσως και άμεσα ή το αργότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Το προσχέδιο της γνωμοδότησης που ανατρέπει την ιστορική απόφαση είχε διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό μέσω της ιστοσελίδας Politico και είχε πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές της άμβλωσης, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, σε δημοσκόπηση που είχε γίνει, οι περισσότεροι Αμερικάνοι δήλωναν υπέρ των αμβλώσεων.

Πλέον, το δικαίωμα στην άμβλωση βρίσκεται «στα χέρια» κάθε πολιτείας των ΗΠΑ, αφού η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρει ότι «το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση. Η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων επιστρέφεται στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του».

Οι πρώτες αντιδράσεις υποστηρικτών της άμβλωσης μετά το άκουσμα της απόφασης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο:

https://twitter.com/BNNUS/status/1540338732691345410?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1540338732691345410%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fipa-to-dikaioma-stin-amvlosi-anatrapike-meta-apo-50-xronia%2F3550599%2F

Αμέσως μετά την απόφαση, η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN στον Λευκό Οίκο μετέδωσε πως αναμένεται διάγγελμα του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Η γνωμοδότηση, που συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito, ανατρέπει μια απόφαση ορόσημο του 1973, γνωστή ως «Roe v Wade», η οποία νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο μέχρι το σημείο της εμβρυϊκής βιωσιμότητας, δηλαδή περίπου μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button