ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ακύρωσαν δημοψήφισμα επειδή οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά

Σε μια μοναδική στα χρονικά απόφαση της Ελβετίας προχώρησε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας που ακύρωσε δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά πριν να ψηφίσουν.

ADS

Το επίμαχο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2016 με ερώτημα αν τα παντρεμένα ζευγάρια θα πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο φόρο με όσα ζευγάρια έχουν επιλέξει το μοντέλο της ελεύθερης συμβίωσης.

Τότε οι Ελβετοί είχαν καταψηφίσει την πρόταση με ποσοστό 50,8% έναντι 49,2% των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης αυτής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστήριου της Ελβετίας η πληροφόρηση που έλαβαν οι ψηφοφόροι ήταν «ατελής» και επομένως «παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην ψήφο».

Την περίοδο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η ελβετική κυβέρνηση υποστήριζε ότι μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πληρώνουν υψηλότερο φόρο από ζευγάρια που απλά συγκατοικούν. Όπως, όμως, παραδέχθηκε αργότερα, ο πραγματικός αριθμός των παντρεμένων ζευγαριών που είχαν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση ήταν περίπου 500.000.

«Βάσει της μικρής διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα και της σοβαρότητας των παρατυπιών, είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό» αναφέρεται στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Κατά της απόφασης είχε προσφύγει το 2018 το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα αμφισβητώντας την ακρίβεια των στατιστικών δεδομένων που είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση του δικαστήριου το κόμμα τόνισε ότι αποτελεί μια ώθηση στα πολιτικά δικαιώματα των Ελβετών ψηφοφόρων».

Όσοι, αντίθετα, διαφωνούν με την απόφαση υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας καθώς ανοίγει δρόμο σε ασόβαρες προσφυγές κατά δημοψηφισμάτων.

Related Articles

Back to top button