ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνικής καταγωγής ο δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό που σκοτώθηκε με ελικόπτερο

Η αυτοκρατορία των μαχητικών αεροσκαφών και οι ρίζες της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του ethnos.gr, ο παππούς του Ολιβιέ Ντασό, Μαρσέλ Ντασό ήταν ιδρυτής του κολοσσού της αεροναυπηγικής και δισέγγονος της Νοεμί Αλλατίνι.  Η τελευταία, μεγάλωσε στη βίλα Αλλατίνι, ήταν κατά κάποιον τρόπο ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των Αλλατίνι και των Ντασό και ο άνθρωπος μέσω του οποίου συνεχίστηκε στο Παρίσι η ιστορική και επιχειρηματική διαδρομή που είχε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη. Ο Μωυσής Αλλατίνι, η προτομή του οποίου κοσμεί τους κήπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1809 και ήταν πρώτος γιος του Λάζαρο Αλλατίνι και της Άννας Μορπούργκο. 

ADS

Η οικογένεια είχε έρθει στην πόλη από το Λιβόρνο της Ιταλίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο ίδιος ακολούθησε σπουδές ιατρικής στη Φλωρεντία και άσκησε το επάγγελμα του γιατρού στην Ιταλία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του όμως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκηγια να αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την ιατρική. Παρείχε οικονομική στήριξη σε πολλά σχολεία. Δημιούργησε την τράπεζα Αλλατίνι, έναν νέο μεγάλο ατμοκίνητο μύλο, πολλά καπνεργοστάσια, σαπωνοποιεία, υφαντουργεία, μεταξουργεία, το ζυθοποιείο Όλυμπος και ένα πλινθοποιείο, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Πέθανε το 1882 και έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1888, κτίστηκε η βίλα Αλλατίνι, ο μεγαλοπρεπέστερος πύργος στην τότε συνοικία των Εξοχών, στην σημερινή συνοικία Ντεπό.

Η ανιψιά του Μωυσή, Νοεμί, και ο γιος της, Μαρσέλ Ντασό, περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους, μέχρι το 1909, όταν η οικογένεια εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη, λόγω της ιταλικής της καταγωγής, λίγο πριν από το ξέσπασμα του ιταλοτουρκικού πολέμου. Η επιχειρηματική και όχι μόνο πορεία τριών γενιών της δυναστείας Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη τερματίστηκε βίαια.

Η Ναόμι Αλλατίνι και ο σύζυγός της, Αδόλφος Μπλοχ εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου το 1928 ο γιος τους Μαρσέλ ίδρυσε την αεροπορική εταιρία Μαρσέλ Μπλοχ. Στον Β Παγκόσμιο πόλεμο ο τελευταίος εκτοπίστηκε από τους κατακτητές Ναζί στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να τους αποκαλύψει την πρωτοποριακή για την εποχή αεροναυπηγική τεχνολογία που είχε αναπτύξει.

Το 1946 η οικογένεια Μπλοχ μετονομάστηκε σε Ντασό, χρησιμοποιώντας ένα παλιό ψευδώνυμο, και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Η εταιρία μετονομάστηκε σε Dassault Aviation και τα επόμενα χρόνια πέρασε στα χέρια του Σερζ Ντασό, ο οποίος την ανέπτυξε περαιτέρω και τη μετέτρεψε σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της αεροναυπηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε άλλους κλάδους, φτάνοντας μέχρι και στην ιδιοκτησία της εφημερίδας Figaro. O Σερζ Ντασό πέθανε το 2018 και άφησε τη διοίκηση του ομίλου στους απογόνους του, μεταξύ αυτών και ο Ολιβιέ Ντασό που έχασε τη ζωή του την Κυριακή 7 Μαρτίου από τη συντριβή του ελικοπτέρου του

Related Articles

Back to top button