ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

Ο πάστορας δεν θα παραμείνει  άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

 

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε σήμερα τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη. Το δικαστήριο επέβαλε στον αμερικανό πάστορα έκτιση ποινής σε φυλακή, τριών ετών, ενός μηνός και 15 ημερών, ενώ ήρθη  ο κατ’οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόου από τη χώρα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την άμεση επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Ο πάστορας δεν θα παραμείνει  άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε  προτείνει φυλάκιση δέκα ετών για τον πάστορα και άρση των περιορισμών. Η απελευθέρωσή του αναμένεται να δώσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο πάστορας κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρομοκρατία και κατασκοπεία, όντας αντιμέτωπος με  ποινή 35  ετών. Καθ’  όλη τη διάρκεια της ακροαματικής  διαδικασίας, υποστήριζε ακράδαντα  την αθωότητά του. Στην τελευταία  ερώτηση που τού τέθηκε από το δικαστήριο, ο Μπράνσον απάντησε: «Είμαι αθώος, αγαπώ την Τουρκία, επιθυμώ την αθώωσή μου».

Ο Αμερικανός πάστροας φυλακίστηκε για δύο περίπου χρόνια, πριν αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του στις 25 Ιουλίου, για λόγους υγείας.

Μάρτυρες άλλαξαν τις καταθέσεις τους

Στο πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες. Η μία εξ αυτών δήλωσε ότι ουδέποτε είχε ακούσει ότι μέλη του PKK περιθάλπτηκαν σε κλινική ιδιοκτησίας φίλου του Μπράνσον και ότι στη συνέχεια εστάλησαν στον πόλεμο της Συρίας.

Ένας άλλος μάρτυρας απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον κατασκεύαζε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ένας τρίτος μάρτυρας τόνισε ότι ουδέποτε είχαν δει μέλη της FETÖ, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν σε χώρο προσευχής του Μπράνσον, τονίζοντας ότι ήταν απλώς φήμες.

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Με την προσφιλή του μέθοδο μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.
«Οι σκέψεις μου και οι ευχές μου στον πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα πίσω και ασφαλή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Νωρίτερα, εν αναμονή της απόφασης είχε γράψει σε άλλο μήνυμά του: «Εργαζόμαστε σκληρά για τον Μπράνσον»

Tags

Related Articles

Close
Close