ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλιπαρεί τώρα ο Όρμπαν: Θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ

Με επιστολή του προς το Λαικό κόμμα, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, απολογείται ζητώντας συγνώμη για τις ενέργειές του και ζητά να παραμείνει στο ΕΛΚ.

Επιστολή με την οποία ζητεί συγγνώμη για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον πολιτικών που ζητούν την αποπομπή του από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. 

Με έγγραφο που απευθύνεται στον ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού Κόμματος από το Βέλγιο, Βούτερ Μπέκε, αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας έχει σταλεί σε όλα τα κόμματα που ζητούν την αποπομπή του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απολογείται για τη φράση «χρήσιμοι ηλίθιοι», με την οποία χαρακτήρισε όσους ζητούν την αποπομπή του κόμματος Fidesz  απο το ΕΛΚ. 

Ο κ. Όρμπαν τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο της αφίσας» δημοσιεύοντας στα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του διαφημιστικό υλικό με το οποίο επιτίθεται προσωπικά στο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίζοντάς τον ως «όργανο του Τζορτζ Σόρος».


Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισόν με το ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ επισκέφτηκε την Ουγγαρία με σκοπό να ζητήσει από τον Βίκτορ Όρμπαν σαφείς διαβεβαιώσεις για το σεβασμό του ΕΛΚ. Συγκεκριμένα ο κ. Βέμπερ ζήτησε να σταλεί μια απολογία προς τα κόμματα του ΕΛΚ, όχι μόνο για τη φράση “χρήσιμοι ηλίθιοι”, αλλά και για το γεγονός ότι με τις πολιτικές του προκάλεσε προβλήματα σε κόμματα που ανήκουν στην ομάδα του ΕΛΚ, την άμεση παύση της εκστρατείας του κατά του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και τη διαβεβαίωση ότι το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη θα συνεχίσει να λειτουργεί. 

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υπογραμμίζει ότι η φράση “χρήσιμοι ηλίθιοι” ήταν μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Λένιν και σκοπός του δεν ήταν να αναφερθεί σε πολιτικούς ανά την ΕΕ, αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές. 

Συνολικά 13 κόμματα από χώρες της ΕΕ, στηρίζουν την πρόταση αποπομπής του Fidesz από το ΕΛΚ. Αντίστοιχες επιστολές έχει στείλει ο Όρμπαν και στα 13 κόμματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει για την αποπομπή ή μη του Fidesz στις 20 Μαρτίου. Ανάμεσα στα κόμματα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν και η Νέα Δημοκρατία. Ήδη από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την πρόθεσή να ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν και τρεις ημέρες αργότερα το ζήτησε επισήμως από τα αρμόδια όργανα του ΕΛΚ. 

Related Articles

Back to top button
Close
Close