ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: 41 μήνες φυλάκισης στο «QAnon» οπαδό του Τραμπ

Ο Τζέκομπ Τσάνσλι είχε δηλώσει ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ήρωα του κινήματος, του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ο συνωμοσιολόγος «σαμάνος QAnon» με τα τατουάζ και τα χαρακτηριστικά κέρατα δεν γλύτωσε την τιμωρία, καθώς  καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 41 μηνών.

Αρχικά, οι  εισαγγελείς ζήτησαν μεγαλύτερη ποινή από τον Δικαστή Ρόις Λάμπερθ για τον αυτοαποκαλούμενο «σαμάνο», Τζέικομπ Τσάνσλι, που έχει υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας του κινήματος QAnon. Μάλιστα, η εισαγγελέας Κίμπερλι Πασκάλ εξήγησε ότι παραδέχθηκε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο και ότι έχει ήδη εκτίσει οκτώ μήνες στη φυλακή.

Ο 30χρονος Τσάνσλι, που κατάγεται από την Αριζόνα, συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διαδήλωση και την εισβολή στο Καπιτώλιο, που είχε ως στόχο να εμποδίσει το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ ουδέποτε παραδέχτηκε την ήττα του, επαναλαμβάνοντας, χωρίς αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε μαζική εκλογική νοθεία, κάτι που διέψευσε ακόμη και η ίδια η κυβέρνησή του.

Ο Τζέικομπ Τσάνσλι είχε δηλώσει ότι ανταποκρίθηκε, μαζί με άλλους «πατριώτες» της Αριζόνας στο κάλεσμα του προέδρου να πάνε στην Ουάσινγκτον.  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατέχει ρόλο ήρωα σε αυτό το πλασματικό σύμπαν του κινήματος «QAnon». Παρόλο που δημόσια δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτού και των αδιανόητων ισχυρισμών που διατυπώνει, σύμφωνα με το BBC είχε αποκαλέσει κάποτε τους ακτιβιστές QAnon ως «ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα τους».

Συνολικά 600 άνθρωποι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εισβολή, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Related Articles

Back to top button