ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Χαμάς και Πούτιν θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία»

Tις ενέργειες της Χαμάς και του Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στo διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο τονίζοντας παράλληλα ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα.

Με την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να τονίσει το ηθικό και την εθνική υπερηφάνεια, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η απόλυτη υπερδύναμη, απευθυνόμενους στους Αμερικανούς πολίτες και στηρίζοντας Ισραήλ και Ουκρανία.

«Προτεραιότητα να φέρουμε τους ομήρους πίσω στο σπίτι»

«Αντιμετωπίζουμε ένα σημείο καμπής στην ιστορία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑκατά την ομιλία του. «Αυτό που κάνουμε σήμερα θα καθορίσει τα αποτελέσματα για τις επόμενες δεκαετίες. Επιδιώκουμε κάθε δρόμο για να φέρουμε ομήρους πίσω στο σπίτι». Είπε ότι δεν υπάρχει «μεγαλύτερη προτεραιότητα».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση. Οι πράξεις της Χαμάς δεν το αφαιρούν αυτό», είπε ο Μπάιντεν.

«Χαμάς και Πούτιν είναι διαφορετικές απειλές με ένα κοινό»

«Η Χαμάς θέλει να «εξολοθρεύσει μια γειτονική δημοκρατία και χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για χρηματική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

Αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ σε Ισραήλ και Ουκρανία που αναμένεται να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στην Ουκρανία.

Τόνισε πως θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή ώστε «να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους μας, το Ισραήλ και την Ουκρανία».

«Η αμερικανική ηγεσία κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο – φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ – απλά δεν αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό αύριο (Παρασκευή) θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής – ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Έξυπνη επένδυση»

«Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές. Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», τόνισε.

Χαρακτήρισε το αίτημα «μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ που θα οξύνει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί».

«Δεν ευθύνεται το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο στης Γάζα»

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε πως το Ισραήλ «δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο», που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς.

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε από το Οβάλ Γραφείο. «Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν, λίγη ώρα πριν το διάγγελμά του, δήλωσε με δραματικό τόνο ότι «βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής που είναι μεγαλύτερο από το κόμμα ή την πολιτική».

«Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές»
Στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ, οπού προβαλλόταν το βίντεο από το διάγγελμα ο Μπαίντεν αναφέρθηκε το εξής: «Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας γιατί αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

Πηγή: iefimerida.gr

Related Articles

Back to top button