ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Ερντογάν: Ανακαλύψαμε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνανακοίνωσε, όπως είχε προαναγγείλει, πως η χώρα του εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίουστη Μαύρη Θάλασσα. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Αποκάλυψε ότι το τουρκικό πλοίο γεώτρησης βρήκε 320 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το πρώτο πλοίο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, Fatih, έπλευσε από την Τραπεζούντα της βόρειας Τουρκίας στις 25 Ιουνίου για την πολυαναμενόμενη αποστολή γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο το πλοίο Fatih εντόπισε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού στη γεώτρηση Tuna 1. «Περιμένουμε τα ίδια καλά νέα από τη Μεσόγειο Θάλασσα» πρόσθεσε.

Ανέφερε δε πως μέχρι το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η άντληση αερίου από τη συγκεκριμένη γεώτρηση και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα σταματήσει μέχρι να γίνει κορυφαίος ενεργειακός εξαγωγέας.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει σε στελέχη, που ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας, την Τετάρτη ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή, ημέρα όπου θα αναγγείλει μια «νέα περίοδο» για την Τουρκία.

Τα σχόλια αυτά οδήγησαν σε αύξηση των μετοχών των τουρκικών εταιρειών ενέργειας και έφεραν τη λίρα σε ανοδική πορεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι πηγές σημείωσαν ότι αναφέρεται σε ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Μία πηγή είπε ότι η κλίμακα των αποθεμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 20 χρόνια.

Το γεωτρύπανο Fatih της Τουρκίας κάνει έρευνες από τα τέλη Ιουλίου σε μια εξερευνητική ζώνη γνωστή ως Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια της τουρκικής ακτής στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

«Υπάρχει ένα εύρημα φυσικού αερίου στο Tuna 1», ανέφερε η πηγή. «Το αναμενόμενο αποθεματικό είναι 800 δισεκ. κυβικά μέτρα και καλύπτει περίπου 20 χρόνια των αναγκών της Τουρκίας».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν επτά έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή και εκτιμάται ότι το επενδυτικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2 δισεκ. και 3 δισεκ. δολαρίων.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ανακοίνωση της Παρασκευής, λέγοντας ότι ο Ερντογάν θέλει να αποκαλύψει μόνος του την «έκπληξη».

Η Τουρκική Προεδρία και το υπουργείο Ενέργειας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν την κλίμακα του ευρήματος, αναφέρει το Reuters.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close