ΚΟΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικο χάος αναμένεται στην Βρετανία από τα συνδικάτα

Απεργίες στην «καρδιά» των γιορτών από ελεγκτές διαβατηρίων, σιδηροδρομικούς, ΕΚΑΒ, ταχυδρομεία

Μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου απεργιακό «κύμα» θα βρεθεί αυτόν τον μήνα η Βρετανία, καθώς πολλοί διαφορετικοί κλάδοι εργαζομένων έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις -κυρίως μέσα στην «καρδιά» της εορταστικής περιόδου. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Στη… μακρά απεργιακή «λίστα» προστέθηκαν σήμερα οι εργαζόμενοι της λεγόμενης Συνοριακής Δύναμης, κάτι που σημαίνει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των βασικών αεροδρομίων της χώρας. 

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου PCS ανακοίνωσε διαδοχικές απεργίες από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου και από τις 28 έως τις 31 Δεκεμβρίου από τους εργαζομένους της Συνοριακής Δύναμης στις υπηρεσίες μεταφορών και μετανάστευσης, τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους -και, βέβαια, τα έξι κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων το Χίθροου και το Γκάτγουικ. 

Στα αεροδρόμια, τα μέλη της Συνοριακής Δύναμης είναι υπεύθυνα για τους ελέγχους των διαβατηρίων. Αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι των στοιχείων των ταξιδιωτών θα διαρκούν πολύ περισσότερο, με τις αρχές του Χίθροου να εκδίδουν ήδη προειδοποίηση για πολύωρες καθυστερήσεις. Το συνδικάτο ανακοίνωσε τις κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενο για τους χαμηλούς μισθούς εν μέσω «εκτόξευσης» του κόστους ζωής, αλλά και αντιδρώντας στις απειλές της νέας κυβέρνησης για περικοπές θέσεων εργασίας. 

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν και με τη νέα χρονιά.

Πρόσφατα, το ισχυρότερο συνδικάτο των εργαζομένων στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, το RMT, προανήγγειλε απεργία από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς κλιμακώνεται η μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Χθες, Τρίτη, χιλιάδες μέλη του προσωπικού ασθενοφόρων ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 21 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι νοσηλευτές έχουν εξαγγείλει απεργία από τις 15 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι ετοιμάζονται να «κατεβάσουν ρολά» σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διανομή ευχετήριων καρτών και δώρων.

Ωστόσο, οι υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βελτιώσουν τις προσφορές αμοιβών, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί, σύμφωνα με το Politico, ότι έχει στο πλευρό της τους ψηφοφόρους, τουλάχιστον απέναντι στους σιδηροδρομικούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, κάλεσε τα συνδικάτα «να αναγνωρίσουν ότι έχουν ακόμη χρόνο για να υπαναχωρήσουν», κάτι «που θέλουν να δουν η κοινή γνώμη και η κυβέρνηση». 

Related Articles

Back to top button