ΚΟΣΜΟΣ

Χειμάρρα: Ανεστάλησαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων ομογενών – «Φούσκα» το κατηγορητήριο κατά Μπελέρη

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. φέρνει ο Νίκος Δένδιας την σύλληψη Μπελέρη – Κοκαβέση και τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα – Στα Τίρανα ο Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών

To θέμα της προκλητικής σύλληψης και προφυλάκισης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, έκανε γνωστό πως θα θέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση πως Μπελέρης και Κοκαβέσης θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ουσιαστικά πως: «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», χαρακτηρίζοντας το συμβάν της σύλληψης «εξαιρετικά σοβαρό», όπως και το ζήτημα των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα, την επομένη της νίκης Μπελέρη. «Έστειλα τον ΓΓ του ΥΠΕΞ στην Αλβανία, διότι το ζήτημα των συλλήψεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, όπως και το ζήτημα των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα. Πλέον είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος Χειμάρρας Φρ.Μπελέρης πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Θα θέσω το ζήτημα τη Δευτέρα στο ΣΕΥ της ΕΕ. Πρέπει να έχουμε καλούς λογαριασμούς για να είμαστε και καλοί φίλοι» σχολίασε συγκεκριμένα ο κ.Δένδιας, αναρτώντας και απόσπασμα από συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Κατεδαφίσεις εκδίκησης

Την Τρίτη ένταση σημειώθηκε στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, όταν έκανε την εμφάνισή της συνεργείο της αλβανικής πολεοδομικής αστυνομίας, που απείλησε να κατεδαφίσει ως αυθαίρετο, κτίριο ιδιοκτησίας συνεργάτη του Φρέντυ Μπελέρη.

Όπως κατήγγειλε ο ομογενής Φιόρης Μπέλης, μέλος της επιτροπής καταμέτρησης στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής και θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας Μπελέρη, η πολεοδομική αστυνομία επιχείρησε να κατεδαφίσει το κτίριο με ελεγχόμενη έκρηξη. Ο ιδιοκτήτης εμφανίστηκε πως διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν πως το κτίριο είναι νόμιμο, ενώ κατήγγειλε πως δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για απόφασή κατεδάφισης. «Επειδή ήμουν καταμετρητής του Μπελέρη, τελειώσαμε χθες με τις εκλογές και σήμερα ήρθαν να μου κατεδαφίσουν το σπίτι» δήλωσε στα ΜΜΕ, κάνοντας γνωστό πως όταν απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Αυλώνα για ασφαλιστικά μέτρα, έλαβε απάντηση πως το θέμα του δεν θα εξεταστεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως το οίκημα διαθέτει νόμιμη άδεια οικοδομής η οποία ανεστάλλει χωρίς καμία αιτία, την επομένη της νίκη του Μπελέρη.

Το θέμα σχολίασε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, που κατάγεται από την Χειμάρρα, Πύρρος Δήμας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Δυστυχώς, το χάος και η αναρχία στην πόλη της Χειμάρρας συνεχίζονται. Σήμερα, οι θιασώτες της αταξίας συνεχίζουν το έργο τους γκρεμίζοντας κτίρια υποστηρικτών του Μπελέρη, προκαλώντας ένα ακόμη ρήγμα στη δημοκρατία» έγραψε.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, έγινε γνωστό πως η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κατεδαφίσεων στην Χειμάρρα, μετά από παρέμβαση και διαπραγματεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρη Λαλάκου που βρίσκεται στα Τίρανα με εντολή του Νίκου Δένδια. Τα Τίρανα φαίνεται να αντιλαμβάνονται πως οι προκλητικές αυτές ενέργειες, εντείνει ακόμη περισσότερο το χάσμα στις σχέσεις με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που Μπελέρης και Κοκαβέσης συνεχίζουν να παραμένουν προφυλακισμένοι.
Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο των Τιράνων.

SOS για την υγεία Κοκαβέση

Η οικογένεια του Παντελή Κοκαβέση κατέθεσε αίτημα άμεσης αποφυλάκισης του, -για λόγους υγείας, μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε. Πριν από ένα χρόνο ο Κοκαβέσης, είχε προχωρήσει σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Την Τρίτη λόγω πυρετού, μεταφέρθηκε από την Καρδιολογική Κλινική του αλβανικού νοσοκομείου, στην πτέρυγα Λοιμωδών σημάνοντας «συναγερμό» στους συγγενείς του αλλά και στην ελληνική Πρεσβεία των Τιράνων.

«Ο αδελφός μου έκανε μεταμόσχευση καρδιάς μόλις πριν από ένα χρόνο και διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του αφού δεν λαμβάνει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που μπορεί να λάβει μόνο στο Ωνάσειο όπου πραγματοποίησε την επέμβαση. Ήδη παρουσίασε σοβαρά προβλήματα και ξέρουμε πως τα δύο νοσοκομεία βρίσκονται σε επαφή. Μεταφέρθηκε στην πτέρυγα λοιμωδών επειδή κόλλησε μικρόβια και ανέβασε πυρετό» δήλωσε στο protothema.gr η αδελφή του Ελεωνόρα Κοκαβέση κάνοντας γνωστό πως στις 29 Μάϊου ήταν προγραμματισμένη εισαγωγή του στο Ωνάσειο, αλλά λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του στα Τίρανα αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα.

Κατηγορητήριο «φούσκα»

Τις τελευταίες ώρες αλβανικά ΜΜΕ προβάλλουν αποσπασματικά κομμάτια της δικογραφίας που αφορά Μπελέρη και Κοκαβέση, οι οποίοι συνελλήφθησαν κατά παραγγελία του εισαγγελέα Αυλώνα για υποτιθέμενη «εξαγορά ψήφων».

Όπως αναφέρει η ενημερωτική πύλη himara.gr, ο εισαγγελέας που διέταξε την σύλληψη -και εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια που του δίνει ο νόμος- δήλωσε αναρμόδιος για την υπόθεση που ο ίδιος δημιούργησε, παραπέμποντάς τον φάκελο στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK). Υπάρχει όμως και συνέχεια. Αντί να στείλει αμέσως την υπόθεση στην SPAK͵ καθυστέρησε άλλες τρεις μέρες προκειμένου να παραταθεί η παράνομη κράτηση των δύο ομογενών.

Το himara.gr σημειώνει πως η διαρροή μέρους της δικογραφίας που εστάλη στην SPAK, εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων προκειμένου να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση Ράμα και να αντιστραφεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της.

Όσον αφορά το αδίκημα, ο Μπελέρης υποτίθεται ότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης͵ δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές, να εξαγοράζει
ψήφους. Το ίδιο το περιεχόμενο της δικογραφίας όμως επιβεβαιώνει ότι η σύλληψη είναι παράνομη αφού όπως προκύπτει επιπλέον και από το δημοσιευμένο βίντεο, δεν υπάρχει έγκλημα την στιγμή της σύλληψης. «Επομένως ούτως ή άλλως, είτε υπάρχει κατηγορία εναντίων του είτε όχι, θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σπίτι του και ενδεχομένως να περιμένει δικάσιμο αν όντως απαγγελθούν κατηγορίες» σχολιάζει η ενημερωτική πύλη.

Σύμφωνα με το δικόγραφο, οι αλβανικές αρχές στρατολόγησαν στις αρχές Μαΐου κάποιον πολίτη ως μυστικό πράκτορα, με σκοπό να παγιδεύσει τον Μπελέρη, αν και τίθεται θέμα νομιμότητας αυτής της διαδικασίας.. Αφού παγίδευσαν το τηλέφωνό του με λογισμικό παρακολούθησης, ο ίδιος προσπάθησε όντως να πουλήσει ψήφους στον Μπελέρη και μυστικοί πράκτορες της αστυνομίας ξεκίνησαν τις παρακολουθήσεις.

Στο δικόγραφο ενώ γίνεται μια γενική αναφορά σε αποδεικτικό υλικό, αυτό δεν εμφανίζεται πουθενά στην στοιχειοθέτηση της υπόθεσης. Από τους υποτιθέμενους διαλόγους, δεν αναφέρεται ποιοι αποτελούν προϊόν απομαγνητοφώνησης και ποιοι μαρτυρία του πράκτορα. Σκόπιμα οι διάλογοι από τις απομαγνητοφωνήσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα ενοχοποιητικό, μπλέκονται με τις μαρτυρίες των πρακτόρων οι οποίες προφανώς έχουν εξαχθεί κατά παραγγελία.

«Δεν υπάρχει τίποτα κατά Μπελέρη και Κοκαβέση. Όλοι το ξέρουν, πως δεν μπορεί παρά να δικαιωθούν αν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια αλλά συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί μόνο και μόνο για να βλάψουν τον δήμαρχο της Χειμάρρας» επισημαίνει καταλήγοντας το δημοσίευμα του himara.gr.

Related Articles

Back to top button