ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία – Απορρίφθηκαν και οι τέσσερις εναλλακτικές

Σε Hard Brexit οδηγείται η Βρετανία καθώς την 12η Απριλίου λήγει η διορία της ΕΕ

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στη Βρετανία καθώς κατά τη διάρκεια νέας ψηφοφορίας δεν εγκρίθηκε καμία από τις τέσσερις ενδεικτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου είχε επιλέξει τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit, με τους Βρετανούς βουλευτές να επιλέγουν το «no» σε κάθε μία από αυτές.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Αφού καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι και τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά οκτώ προτάσεων για να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, οι βουλευτές εναντιώθηκαν στις τέσσερις νέες επιλογές που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν συγκαταλέγονταν σημειωτέον οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το διαζύγιο και εκείνη που προέβλεπε το ΗΒ να μείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει αναβληθεί για τη 12η Απριλίου.

Ακόμη, η πρόταση για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», προέβλεπε την παραμονή του ΕΕ στην ενιαία αγορά — συνώνυμη της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων — όπως η Νορβηγία, αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου.

Στίβεν Μπάρκλεϊ: Το ΗΒ θα αποχωρήσει σε 11 μέρες από την ΕΕ
Το κοινοβούλιο «για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια καθαρή πλειοψηφία» και να εγκρίνει οποιαδήποτε από τις επιλογές που του προτάθηκαν, ήταν η αντίδραση του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit, του Στίβεν Μπάρκλεϊ. «Η θέση μας από νομική σκοπιά εξ ορισμού είναι ότι το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε 11 ημέρες» χωρίς συμφωνία, υπενθύμισε.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία η εναλλακτική της παραμονής της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ
Ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε ότι η μία από τις προτάσεις απορρίφθηκε με πολύ μικρή διαφορά – τριών ψήφων – και πρόσθεσε ότι εφόσον η πρωθυπουργός μπόρεσε να φέρει την συμφωνία της στη Βουλή τρεις φορές, τότε και στις άλλες επιλογές θα όφειλε να δοθεί η ίδια ευκαιρία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), o Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του υποστήριξαν τόσο την πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά, όσο και την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν και διεμήνυσε ότι η μέρα που η Σκωτία θα κερδίσει την ανεξαρτησία της είναι κοντά.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τόνισε ότι μολονότι καμία πρόταση δεν εξασφάλισε καθαρή πλειοψηφία, το κοινοβούλιο εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά και τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, στηρίζοντας τη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, βουλευτής των Συντηρητικών Ντομινίκ Γκριβ, υποστήριξε πως είναι προφανές ότι οι λύσεις με την μεγαλύτερη προτίμηση είναι αυτές για την παραμονή στην τελωνειακή ένωση και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει οι υποστηρικτές αυτών των προτάσεων να ψηφίσουν και τις δύο επιλογές. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού δεν έχει κάτι ιδιαίτερα μαγικό απέναντι στις υπόλοιπες – η σκληρή αλήθεια είναι ότι η δική της συμφωνία είχε λιγότερη υποστήριξη από τις λύσεις που εξετάσαμε σήμερα» είπε.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP τάχθηκε εναντίον όλων των εναλλακτικών 
Και οι δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού πιστού στο στέμμα Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (Democratic Unionist Party, DUP) τάχθηκαν εναντίον των εναλλακτικών επιλογών ως προς το Brexit στις λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες που διεξήχθησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε εκπρόσωπός του. «Καμιά τους δεν είναι η επιλογή που προτιμάμε», εξήγησε ο εκπρόσωπος του DUP μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το ΗΒ
Για τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν από τις Βρυξέλλες, η έκκληση είναι μία και πάγια: αποφασίστε τι θέλετε. «Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το ΗΒ», σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.
Ενώ η κυβέρνηση και η Βουλή των Κοινοτήτων πασχίζουν ακόμη να λύσουν τον γρίφο του Brexit, πολλές επιχειρήσεις ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Related Articles

Back to top button
Close
Close