ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού στο Μαρόκο – Στους 2.862 οι νεκροί

Ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στο Μαρόκο αυξάνεται συνεχώς, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (11.09.2023) πως οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 2.862, ενώ 2.562 είναι οι τραυματίες – πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.681 νεκρούς και 2.501 τραυματίες.

Ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής είναι ο φονικότερος στη χώρα από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.

Οι επιζώντες που αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο και εφόδια περιέγραφαν ως αργή την αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως σήμερα τα πράγματα επιταχύνονται. Ο στρατός ανέφερε ότι ενισχύει τις ομάδες των διασωστών, ενώ στέλνει πόσιμο νερό και μοιράζει τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες στις πληγείσες περιοχές.

Από την Παρασκευή, ούτε ο βασιλιάς Μοχάμεντ ούτε ο πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς έχουν απευθυνθεί στο έθνος.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε νέα αποστολή σωστικών συνεργείων στο Μαρόκο, τα οποία θα ενισχύσουν από την Τρίτη τις επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής.

Η νέα ισπανική αποστολή αποτελείται από 31 διασώστες, 15 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και 11 οχήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μαδρίτη.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές του Μαρόκου επιχειρούν ήδη 86 μέλη σωστικών συνεργείων από την Ισπανία, συνοδευόμενα από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Το Μαρόκο αποδέχθηκε προσφορές βοήθειας από την Ισπανία, τη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει σε πρώτη φάση 1 εκατομμύριο ευρώ που θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής στο Μαρόκο.

Related Articles

Back to top button