ΚΟΣΜΟΣ

«Άθικτος» ο τζίρος στο οργανωμένο έγκλημα

Μηδαμινό ποσοστό από τα κέρδη που αποσπά το οργανωμένο έγκλημα στην Ε.Ε. κατάσχουν οι διωκτικές και ελεγκτικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ. Σε έρευνα της Europol, που πρόσφατα ήρθε στο φως συνάγεται πως από την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων που τηρούν οι εθνικές αρχές σε χρονικό εύρος από το 2006 έως το 2014 προκύπτει ότι μόλις το 1% του τζίρου της «μαφίας»εντοπίζεται και δεσμεύεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Επιπλέον, στην συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνεται ότι τα χρήματα που διακινούνται στις γνωστές και ως «ύποπτες» συναλλαγές ισοδυναμούν με το 0,7% του ετήσιου ΑΕΠ της Ε.Ε. «Οι μηχανισμοί για τον έλεγχο του “ξεπλύματος” λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο, ενώ το πρόβλημα έχει διεθνή χαρακτηριστικά» τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright.

Ανάλογες ήταν και το περασμένο έτος οι επισημάνσεις της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, παρόλο που ο συνολικός τζίρος του εγκλήματος ανήλθε (βάσει έρευνας του ιταλικού ερευνητικού κέντρου Transcrime Institute) σε 110 δισ. ευρώ, η Europol υπολόγισε σε μόλις 1,2 δισ. τα κεφάλαια που κατάσχεσαν οι διωκτικές και ελεγκτικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ. Στα συμπεράσματα της έρευνας υπογραμμίζεται ακόμα ότι μόλις το 10% των συναλλαγών, που χαρακτηρίζονται «ύποπτες», ελέγχεται από τις διωκτικές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών. «Ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από το 2006» αναφέρεται στην έκθεση. Το 2014 οι τράπεζες και οι υπόλοιποι φορείς κατέγραψαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ύποπτες συναλλαγές (960.463). Λιγότερο από το 1% αυτών, ωστόσο, αφορούν υποθέσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Η EUROPOL παράλληλα, επισημαίνει ότι οι καμικάζι του «Ισλαμικού Κράτους» που υλοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι (Νοέμβριος 2015) είχαν χρηματοδοτήσει το σχέδιό τους με προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες χρησιμοποιούνται επανειλημμένα για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εμφανίζεται ότι το 65% των λεγόμενων «ύποπτων συναλλαγών» καταγράφηκε και καταγγέλθηκε από τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη 18η θέση στο σχετικό κατάλογο. Η Europol αναφέρει τις αρνητικές επιδόσεις που έχουν καταγράψει στη μάχη εναντίον του «ξεπλύματος» η Μάλτα καθώς και η Κύπρος. Οι περισσότερες αναφορές – καταγγελίες προέρχονται από τράπεζες. Αντιθέτως, ως λιγότερο ευαίσθητοι σε θέματα «ξεπλύματος» χρήματος περιγράφονται οι ιδιοκτήτες εταιρειών συναλλάγματος αλλά και οι έμποροι ειδών πολυτελείας. Από την έκθεση διασαφηνίζεται ότι κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μιας συναλλαγής ως «ύποπτης» είναι η κατάθεση ή ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετρητά, όπως και η περίεργη ή ασυνήθης συμπεριφορά των συναλλασσομένων. Αξιωματούχοι της Ένωσης σχολιάζουν, τέλος, ότι η EUROPOL θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών.

Related Articles

Close
Close