ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισε η «έξοδος» των Παλαιστινίων στην Γάζα – Φόβοι για δεύτερη Νάκμπα

Έτοιμο να εισβάλλει στη Γάζα το Ισραήλ. Αυξάνονται οι νεκροί, εντολή εκκένωσης για 1.000.000 ανθρώπους σε 24 ώρες. Διεθνείς αντιδράσεις

Έτοιμο να εισβάλλει στη Γάζα μοιάζει το Ισραήλ καθώς το πρωί της Παρασκευής (13/10) έδωσεεντολή εκκένωσης όλων των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες ένα εκατομμύριο άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους να μην υπακούσουν στην εντολή του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τακτικές ψυχολογικού πολέμου. Μάλιστα ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για δεύτερη Νάκμπα, γνωστή και ως Παλαιστινιακή Καταστροφή και πιστεύουν ότι πρόκειται για μία επανάληψη των γεγονότων του 1948 που οδήγησε στον μόνιμο εκτοπισμό της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων Αράβων.

Κίνδυνος τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης

Παράλληλα εντείνεται ο κίνδυνος τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε απόφαση απομάκρυνσης αμάχων θα έχει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Εν τω μεταξύ η απόφαση του Ισραήλ έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να καλούν το Τελ Αβίβ να σταματήσει.

Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.537 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 6.612 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα


Related Articles

Back to top button