ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση δικαίωση για Τζόνι Ντεπ – Η Χερντ καταδικάστηκε σε αποζημίωση 15 εκ.

«Σκληρή» η απόφαση των ενόρκων, που έκριναν τη Χερντ ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση

Nικητής βγήκε στη δικαστική διαμάχη με την Άμπερ Χερντ, ο Τζόνι Ντεπ.  Οι ένορκοι δεν θεώρησαν επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία, που προσκόμισε η ηθοποιός στο δικαστήριο, αλλά ούτε και… πείστηκαν από τις «ερμηνείες» της στο εδώλιο.  

Η απόφασή τους, χαρακτηρίζει «ψευδείς όλους τους ισχυρισμούς της Άμπερ Χερντ».  

Υπενθυμίζεται πως ο ηθοποιός κατέθεσε μήνυση εναντίον της πρώην συζύγου του, για συκοφαντική δυσφήμιση σε άρθρο της στη Washington Post. H Άμπερ Χερντ τον κατηγορούσε για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, κατά τη διάρκεια του 15μηνου γάμου τους.  Ο Τζόνι Ντεπ τη μήνυσε για τους ισχυρισμούς της, απαιτώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια, εκείνη υπέβαλε αγωγή εναντίον του για 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από τρεις ημέρες συζητήσεων κι αφού εξέτασε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, το σώμα των ενόρκων κατέληξε πως η ηθοποιός κρίνεται ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση, κατά του πρώην συζύγου της. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η δήλωση ήταν ψευδής, συκοφαντική και έγινε με κακόβουλο τρόπο. Υπέρ του ηθοποιού επιδικάστηκε αποζημίωση 15 εκατ. δολαρίων. Η Χερντ κέρδισε μία από τις αντεγκλήσεις της εναντίον του Ντεπ, για σχόλια του δικηγόρου του στην Daily Mail και υπέρ της επιδικάστηκε αποζημίωση 2 εκατ. δολαρίων.


Ο ηθοποιός δεν έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μετά το αποτέλεσμα όμως, δημοσίευσε μία ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση του Τζόνι Ντεπ

«Πριν από έξι χρόνια, η ζωή μου, η ζωή των παιδιών μου, οι ζωές των πιο κοντινών μου, αλλά και των ανθρώπων που για πολλά, πολλά χρόνια με στήριζαν και με πίστευαν, άλλαξαν για πάντα. 

Όλα εν ριπή οφθαλμού. Μέσω των ΜΜΕ μου αποδόθηκαν ψευδείς, πολύ σοβαρές και εγκληματικές κατηγορίες, οι οποίες προκάλεσαν ένα ατελείωτο μπαράζ μίσους, αν και δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες εναντίον μου. Είχαν ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δύο φορές μέσα σε ένα νανοδευτερόλεπτο και αυτό είχε σεισμικό αντίκτυπο στη ζωή και την καριέρα μου. 

Και έξι χρόνια αργότερα, το σώμα των ενόρκων μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Το λέω με ταπεινότητα. 

Η απόφασή μου να συνεχίσω αυτή την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά το ύψος των νομικών εμποδίων που θα αντιμετώπιζα και το αναπόφευκτο, παγκόσμιο θέαμα στη ζωή μου, πάρθηκε μετά από αρκετή σκέψη.

Από την αρχή, στόχος της αγωγής ήταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το να λέω την αλήθεια ήταν κάτι που όφειλα στα παιδιά μου και σε όλους εκείνους που παρέμειναν σταθεροί στην υποστήριξή μου. Αισθάνομαι ήρεμα, γνωρίζοντας ότι τελικά το κατάφερα. 

Έχω κατακλυστεί από αγάπη, κολοσσιαία υποστήριξη και καλοσύνη από όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι η προσπάθειά μου να ειπωθεί η αλήθεια θα βοηθήσει και άλλους, άνδρες ή γυναίκες, που έχουν βρεθεί στην κατάστασή μου και ότι όσοι τους υποστηρίζουν δεν τα παρατάνε ποτέ.

Θέλω να αναγνωρίσω το ευγενές έργο της δικαστού, των ενόρκων, του δικαστικού προσωπικού και των αστυνομικών που θυσίασαν τον χρόνο τους για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, καθώς και στην επιμελή και ακλόνητη νομική μου ομάδα που έκανε εξαιρετική δουλειά βοηθώντας με να αποκαλύψω την αλήθεια. Τα καλύτερα έρχονται και ένα νέο κεφάλαιο επιτέλους ξεκίνησε. 

Veritas numquam perit. Η αλήθεια δεν χάνεται ποτέ».


Aν και η νομική του ομάδα βρισκόταν έξω από το δικαστήριο Φέρφαξ της Βιρτζίνια από το πρωί, ο ηθοποιός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και βρισκόταν σε μια… ταβέρνα στο Νιούκαστλ, όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία της δίκης με τη Χερντ.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Άμπερ Χερντ εξέφρασε την απογοήτευσή της με το αποτέλεσμα, αναρτώντας κι εκείνη, μία ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Άμπερ Χερντ

«Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα είναι μεγάλη. Έχει ραγίσει η καρδιά μου που το βουνό των αποδεικτικών στοιχείων δεν ήταν αρκετό για να αντισταθεί στη δυσανάλογη δύναμη και επιρροή του πρώην συζύγου μου.

Είμαι ακόμη πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες. Είναι μια οπισθοδρόμηση. Γυρίζει πίσω τον χρόνο σε μια εποχή που μια γυναίκα η οποία μίλησε, θα μπορούσε να ντροπιαστεί και να ταπεινωθεί δημόσια.


Ανατρέπει την ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.


Πιστεύω ότι οι δικηγόροι του Τζόνι κατάφεραν να κάνουν το σώμα των ενόρκων να αγνοήσει το βασικό ζήτημα της Ελευθερίας του Λόγου και τα στοιχεία που ήταν τόσο πειστικά κι έτσι κερδίσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Είμαι λυπημένη που έχασα αυτή την υπόθεση. Αλλά είμαι ακόμα πιο λυπημένη που φαίνεται ότι έχασα το δικαίωμα που πίστευα ότι είχα ως Αμερικανίδα – να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά».


Το χρονικό της απόφασης

Από τη στιγμή που βρέθηκε έξω από το δικαστήριο, η δικηγόρος του ηθοποιού, Καμίλα Βασκέζ, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης, ενώ δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί και να μιλήσει με τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

Το σώμα των ενόρκων εξέτασε την Τετάρτη τα αποδεικτικά στοιχεία, μετά από δύο 24ωρα γεμάτα αγωνία για τους υποστηρικτές των δύο πλευρών. Οι νομικές ομάδες του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ, είχαν παρουσιάσει την περασμένη Παρασκευή τα τελικά τους επιχειρήματα και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για τους πελάτες τους.

Ενώ το σώμα των ενόρκων συνεδρίαζε την Τρίτη, η νομική ομάδα του Τζόνι Ντεπ κατέθεσε ένσταση και χαρακτήρισε «ακατάλληλο» ένα μέρος των τελικών επιχειρημάτων, που χρησιμοποίησε η ομάδα της Άμπερ Χερντ την Παρασκευή. Ζήτησε επίσης, από το δικαστήριο να δώσει εντολή στο σώμα των ενόρκωννα το αγνοήσει.

enstasidepp

Η ένταση αφορούσε τη δήλωση του δικηγόρου της Άμπερ Χερντ, Μπεν Ρότενμπερν, ο οποίος είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως αν τελικά, «δικαιωθεί» η ηθοποιός, η απόφαση αυτή θα αποτελεί ένα «μήνυμα στήριξης σε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο».

Η νομική ομάδα του Ντεπ υποστήριξε ότι η δήλωση αυτή λειτουργεί παραπλαντητικά κι «έχει σκοπό να κάνει την επιτροπή να επικεντρωθεί σε έναν ευρύτερο κοινωνικό στόχο, πέρα ​​από την υπόθεση».

Τα τελευταία 24ωρα, δημοσιογραφικά συνεργεία από όλο τον κόσμο βρισκόντουσαν έξω από τη δικαστική αίθουσα, περιμένοντας την τελική απόφαση. Το ίδιο και οι θαυμαστές του ηθοποιού που έχουν ταξιδέψει από όλα τα μέρη, προκειμένου να δείξουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

25762170

Η πρώτη ερώτηση που έθεσαν στη δικαστή οι ένορκοι την Τρίτη, μετά από πέντε ώρες στην αίθουσα διαβουλεύσεων, είναι αν θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους μόνο τον τίτλο του άρθρου της Χερντ που έγραφε: «Μίλησα κατά της σεξουαλικής βίας και αντιμετώπισα την οργή του πολιτισμού μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει» ή ολόκληρο το άρθρο. 

«Πιστεύω ότι η σύγχυση προέκυψε στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η εν λόγω δήλωση είναι και ο τίτλος του άρθρου. Οπότε νομίζω ότι απλώς μπερδεύονται για το αν η κατηγορία αφορά ολόκληρο το άρθρο ή απλώς τον τίτλο ως δήλωση. Και είναι ξεκάθαρο ότι ο τίτλος είναι η δήλωση, οπότε απαντώ ότι πρέπει να λάβουν υπόψιν τον τίτλο», δήλωσε η δικαστής. 

Η δικαστής Penney Azcarate προειδοποίησε τους ενόρκους την Τρίτη, να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και τους έδωσε εντολή να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα σχετικά στοιχεία, πριν καταλήξουν σε ετυμηγορία.

Το φύλλο ετυμηγορίας είχε 42 ερωτήσεις, στις οποίες έπρεπε να απαντήσει η επιτροπή, πριν από την έκδοση της απόφασης, όπως είχε αποκαλύψει η Daily Mail.

eggrafodepp1

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα από το δικαστήριο στο Fairfax της Βιρτζίνια και όπως φαίνεται, διέθετε 24 ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ντεπ και 18 για την Άμπερ Χερντ.

Το έντυπο ετυμηγορίας, το οποίο εκτείνεται σε οκτώ σελίδες χρησιμοποιήθηκε για να επισημοποιήσει την απόφαση της επιτροπής των ενόρκων, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.

eggrafodepp2

Οι ερωτήσεις σχετικά με τον Τζόνι Ντεπ αφορούσαν όλες στο άρθρο της Χερντ στη Washington Post.

Πιο συγκεκριμένα, οι ένορκοι κλήθηκαν να σχολιάσουν μία προς μία τις δηλώσεις της ηθοποιού στο άρθρο και να απαντήσουν αν τελικά, όντως στόχευαν στο να παρουσιάσουν τον Ντεπ ως κακοποιητή και αν εκείνος κατάφερε να το αποδείξει με τα απαραίτητα στοιχεία.

«Θεωρείτε ότι ο κύριος Ντεπ έχει αποδείξει όλα τα στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμισης;», γράφουν οι ερωτήσεις, αναφορικά με καθεμία δήλωση που έχει καταγραφεί στο άρθρο.

Όσο για την Άμπερ Χερντ, οι ένορκοι κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για το αν είναι ψευδείς ή όχι οι κατηγορίες της προς τον πρώην σύζυγό της. Ένα ακόμα θέμα που έπρεπε να μελετήσει η επιτροπή, ήταν η ζημιά που έχει υποστεί ο κάθε ηθοποιός και η τιμωρία που επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, το ποσό δηλαδή της αποζημίωσης. 

Related Articles

Back to top button