ΚΟΣΜΟΣ

Από σήμερα ξεκινάει το night tube στο Λονδίνο

Με σχεδόν έναν χρόνο καθυστέρηση (σ.σ. είχε εξαγγελθεί από τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον πως θα ξεκινούσε το Σεπτέμβριο του 2015) το μετρό του Λονδίνου εγκαινιάζει σήμερα τη νυκτερινή του υπηρεσία.

Μέχρι τώρα, το παλαιότερο μετρό του κόσμου, εξακολουθούσε να λειτουργεί μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και μέχρι τη μία το πρωί τα σαββατοκύριακα. Στο εξής, ορισμένες γραμμές θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο την Παρασκευή και το Σάββατο, με ρυθμό μιας αμαξοστοιχίας ανά περίπου δέκα λεπτά.

Το «Night Tube», όπως έχει ονομαστεί η νυκτερινή υπηρεσία του λονδρέζικου μετρό, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο γραμμές, την Central και την Victoria, ενώ από το φθινόπωρο θα επεκταθεί και στις γραμμές Jubilee, Northern και Piccadilly.

Η υπηρεσία αναμενόταν να ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου του 2015 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ράγκμπι, τα εγκαίνιά της είχαν αναβληθεί εξαιτίας της κινητοποίησης των εργαζομένων της υπηρεσίας συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London, TFL), που ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις συνθήκες εργασίας τους.

Το ισχυρό συνδικάτο RMT, το οποίο πραγματοποίησε πέρυσι πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις είχε θέσει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας της νέας υπηρεσίας.

Αναφορικά με αυτό, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την τοποθέτηση 100 επιπλέον αστυνομικών στους 144 σταθμούς του μετρό που θα είναι ανοικτοί όλη τη νύκτα.

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν επέμεινε στο γεγονός ότι η νυκτερινή υπηρεσία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τους ξενύχτηδες, αλλά και αυτούς που εργάζονται τη νύκτα, τις «νοσηλεύτριες και τους φρουρούς ασφαλείας», καθώς και τους τουρίστες.

«Βλέποντας τον ενθουσιασμό γύρω από το “Night Tube”, είναι εντυπωσιακό το ότι πήρε τόσο πολύ χρόνο για να εφαρμοστεί η υπηρεσία αυτή», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Press Association.

H TFL υπογραμμίζει τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να υπάρξουν για τις παμπ, τα νυκτερινά κέντρα και τις αίθουσες θεαμάτων, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την TFL, το Night Tube μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία σχεδόν 2.000 θέσεων εργασίας.

Η TFL υπολογίζει σε 180.000 τον αριθμό των επιπλέον δρομολογίων που θα γίνονται κάθε νύκτα από τις 00:30 έως τις 06:00 το πρωί όταν το Night Tube θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close
Close