ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη καταστροφή στο Μίσιγκαν: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Χιλιάδες κάτοικοι της κομητείας Μίντλαντ στο Μίσιγκαν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς δύο φράγματα κατέρρευσαν, μέσα σε λίγες ώρες, και οι αρχές προειδοποιούν πως η περιοχή κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το νερό.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την υπερχείλιση νερού που προκάλεσε τμηματική κατάρρευση στα φράγματα Edenville και Sanford, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Η καταστροφή ακολούθησε την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών και αμέσως ζητήθηκε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

«Στις επόμενες 12 με 15 ώρες, κεντρικές περιοχές του Μιντλαντ μπορεί να είναι κάτω από 2,7 μέτρα νερό», ανακοίνωσε η κυβερνήτης σε συνέντευξη τύπου. «Περιμένουμε μια ιστορική άνοδο της στάθμης», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

«Αν έχετε κάποιον συγγενή ή αγαπημένο που ζει σε άλλη περιοχή της πολιτείας, πηγαίνετε εκεί τώρα. Αν δεν έχετε, κατευθυνθείτε στα καταφύγια που έχουν ανοίξει σε όλη την κομητεία», είπε η Γουίτμερ. Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, όσο πιο ανατολικά ή δυτικά του ποταμού Tittabawassee μπορούν να φτάσουν.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 10.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει 3.500 κατοικίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κομητειακού συμβουλίου του Μίντλαντ, Μαρκ Μπόουν. 

Ο ποταμός Tittabawassee στο Μίντλαντ και ο ποταμός Rifle είχαν πλημμυρίσει σε ανησυχητικά επίπεδα εξαιτίας του ακραίου καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Μίσιγκαν προειδοποιεί τους κατοίκους που ζουν σε παρόχθιες περιοχές.  

Εν μέσω πανδημίας

Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή νεκροί, σύμφωνα με τον Μπόουν, που προσθέτει ότι οι αρχές προσπαθούν ταυτόχρονα να διασφαλίσουν και όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς χιλιάδες συρρέουν στα καταφύγια. 

Ειδικές ομάδες θερμομετρούν τα άτομα που εισέρχονται και το προσωπικό διαθέτει επαρκή εξοπλισμό αυτοπροστασίας. Μάσκες δίνονται σε όλους όσους καταφτάνουν ενώ και το προσωπικό φορά τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Το ότι περνάμε όλο αυτό εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας είναι σχεδόν αδιανόητο» σχολίασε η κυβερνήτης Γουίτμερ, διαβεβαιώνοντας πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για να τηρηθούν όλα τα μέτρα. «Σας παρακαλώ, κάντε το καλύτερο που μπορείτε, συνεχίστε να φοράτε μάσκες όταν πάτε σε κάποιο καταφύγιο ή μείνετε με κάποιον φίλο ή συγγενή».

Με πληροφορίες από CNN και Reuters

Related Articles

Back to top button
Close
Close