ΚΟΣΜΟΣ

Alert! Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στον Λίβανο

Μια βδομάδα μετά την τρομερή έκρηξη στην Βηρυττό που σκότωσε 160 ανθρώπους, η κυβέρνηση του Λιβάνου παραιτήθηκε.

Την ανακοίνωση έκανε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ με διάγγελμα στον λαό.

Είχαν προηγηθεί βίαιες αντιδράσεις πολιτών και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις.

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ανεξάρτητος και κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε«αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Ωστόσο η είδηση είχε γίνει γνωστή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε στον απόηχο της τραγωδίας. 

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ, η Δικαιοσύνη στο Λίβανο έχει αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας έχουν ανακριθεί.

Η κρατική ασφάλεια είχε συντάξει μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους από την αποθήκευση του υλικού στο λιμάνι και έστειλε ένα αντίγραφο στα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού στις 20 Ιουλίου. Η έρευνα εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο το νιτρικό αμμώνιο αποθηκεύτηκε στο λιμάνι και γιατί δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό.

Related Articles

Back to top button
Close
Close