ΚΟΣΜΟΣ

Στους πραξικοπηματίες και ο πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό SU-24

Ο Τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 τον Νοέμβριο του 2014 εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti από την Άγκυρα, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας Γκιολίχ Γκιοκτσέκ στο CNN Turk

ADS

Ο δήμαρχος της Άγκυρας έκανε λόγο για ύπαρξη «παράλληλης δομής» στον τουρκικό στρατό, λέγοντας ότι αυτή η «παράλληλη δομή» στις ένοπλες δυνάμεις ευθύνεται για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, αυτή η “παράλληλη δομή” χάλασε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ήταν το συμβάν (με το αεροσκάφος) στο οποίο συμμετείχε ένας από τους πιλότους αυτής της “δομής”, και το λέω εκατό τοις εκατό» δήλωσε ο Γκιοκτσέκ, προσθέτοντας τα εξής: «Ο πιλότος αυτός ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μέχρι σήμερα δεν το λέγαμε, το κρατούσαμε μυστικό. Αλλά εγώ, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, σας λέω ότι τις σχέσεις μας με τη Ρωσία την χάλασαν αυτοί οι παλιάνθρωποι».

Ο δήμαρχος της Άγκυρας είπε ακόμη ότι οι πραξικοπηματίες ήθελαν να απομονώσουν διεθνώς την Τουρκία και αποκάλυψε ότι χθες τον επισκέφθηκε σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χθες είχα επισκέπτη από την Ρωσία, ένα σύμβουλο του Πούτιν, ο οποίος έχει την ίδια άποψη» χωρίς να αναφέρει το όνομα του.

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας φέρνουν στο νου το «Σχέδιο Βαριοπούλα» το οποίο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το 2003, ένα χρόνο μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία. Στα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά χρόνια αργότερα αποκαλυπτόταν ότι πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού συνωμοτούσαν με στόχο την άμεση ανατροπή του Ερντογάν με βίαιο τρόπο. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προέβλεπε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε τζαμιά αλλά και την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο με την σκόπιμη κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, για την οποία θα ισχυρίζονταν ότι ευθυνόταν η Ελλάδα. Στόχος του σχεδίου ήταν να προκληθεί χαοτική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί στη συνέχεια η βίαιη ανατροπή του Ερντογάν από την εξουσία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button