ΚΟΣΜΟΣ

Όχι στην ΕΕ από την Βρετανία με 51,9%

Βαθύτατα διχασμένη η Βρετανία – Λονδίνο, Σκωτία και Β. Ιρλανδία ψήφισαν παραμονή, η υπόλοιπη χώρα «έβγαλε» έξοδο – Στο 72,2% η συμμετοχή – Το ολονύχτιο θρίλερ και η αποτυχία των δημοσκόπων

Παγκόσμιο σοκ. Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν, αλλά λίγοι πίστευαν (σε αυτό έβαλαν το δαχτυλάκι τους και οι δημοσκόποι) έγινε. Η Βρετανία έπειτα από 43 χρόνια είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που αλλάζει τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τη ζωή όλων μας.

Σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την ευρωπαϊκή ήπειρο, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit (ποσοστό 51,9%) ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων. Η διαφορά δηλαδή ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους!

Η Βρετανία είναι πλέον βαθύτατα διχασμένη, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της Αγγλίας ενώ Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Οι αγορές έχουν αντιδράσει αρνητικά με την απειλή του κραχ να είναι ορατή καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στον χρυσό και το γεν.

Μετά την επικράτηση των υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον δημιουργούνται ερωτήματα ακόμα και για την υπόσταση της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η ηγέτης της Σκωτίας ζήτησε εμμέσως ξανά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναλυτές σχολιάζουν στον ξένο Τύπο ότι η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκρίσιμη με την περίπτωση του Σιδηρού Παραπετάσματος πριν από τριάντα χρόνια.

Τα δύο μοιραία πρόσωπα του δημοψηφίσματος είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φαίνεται πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά το εις βάρος του αποτέλεσμα. Κατά πληροφορίες, το 69% των ψηφοφόρων των Εργατικών τάχθηκε υπέρ του Bremain. Ο Φάρατζ αντίθετα πανηγυρίζει και μάλιστα τις πρώτες πρωινές ώρες προέβη σε μία τουλάχιστον άκομψη τοποθέτηση καθώς είπε ότι «νικήσαμε χωρίς να πέσει σφαίρα», προφανώς ξεχνώντας τη δολοφονία της Τζο Κοξ που συγκλόνισε τη χώρα.

Το αποτέλεσμα πάντως αναμένεται να έχει σαρωτικό αντίκτυπο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ άμεσα θα επηρεαστούν Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.

Η μεγάλη ήττα των δημοσκόπων και το θρίλερ της καταμέτρησης

Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί και ήττα των δημοσκόπων οι οποίοι τις τελευταίες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες αλλά και τις πρώτες μετά την έναρξη της καταμέτρησης έδιναν ως νικητή το Bremain και όχι το Brexit. Ενδεικτική η δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (δεν διενεργήθηκαν exit polls) και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην οποία το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης. Η εταιρεία Ipsos Mori έδινε ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Στη διάρκεια της νύχτας εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ. Ενώ αρχικά τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν Bremain, λίγες ώρες αργότερα φάνηκε ότι βγαίνει Brexit. Στις 6:40 της Παρασκευής 24 Ιουνίου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Βρετανίας BBC και ITV ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι το προβάδισμα του Brexit είναι τόσο μεγάλο ώστε αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ

protothema.gr

Related Articles

Back to top button
Close
Close