ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία ετοιμάζεται να μεταφέρει μία ολόκληρη πόλη 20.000 κατοίκων για να τη σώσει από την καταστροφή (Βίντεο)

Η βορειότερη πόλη της χώρας ετοιμάζεται να μεταφερθεί δύο μίλια ανατολικότερα από την αρχική της θέση, στη μεγαλύτερη (ίσως) αστική μετακίνηση στον κόσμο

Η Kiruna, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας βυθίζεται αργά, αλλά σταθερά. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 2050, τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κτίρια και οι υποδομές της πόλης, θα έχουν βυθιστεί μέσα στα ορυχεία σιδήρου που βρίσκονται από κάτω της.
Μία ομάδα μηχανικών εμπνεύστηκε ένα πολύ φιλόδοξο project. Τη μετακίνηση ολόκληρης της πόλης – μαζί με τους 20.000 κατοίκους της- δύο μίλια ανατολικά από τη σημερινή γεωγραφική της. Ένα νέο ντοκιμαντέρ που ανέβηκε στο youtube και μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο τέλος του post εξηγεί ακριβώς το πως θα επιτευχθεί αυτό. 

Το 2004, γνωρίζοντας ότι η πόλη είναι καταδικασμένη να βυθιστεί (σ.σ. μια διαδικασία που είναι γνωστή στους επιστήμονες ως «παραμόρφωση εδάφους»), η κρατική εταιρεία εξόρυξης «Luossavaara-Kiirunavaara AB» διοργάνωσε έναν δαπανηρό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη σωτηρία της Kiruna. Αρχιτέκτονες από το γραφείο «White Arkitekter AB» κέρδισαν το διαγωνισμό με το πρότζεκτ «Kiruna 4 Ever»και ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν το 2014. Όλος ο πληθυσμός της πόλης θα έχει μεταφερθεί οριστικά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. 

Το ντοκιμαντέρ «This Is Kiruna: How to Move a City» που φέρει την υπογραφή της σουηδικής κυβέρνησης καταγράφει τη γιγαντιαία προσπάθεια που απαιτείται (από άποψη υποδομών) προκειμένου να μετακινηθεί η πόλη της Kiruna – μία πόλη που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό κύκλο όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, η γη είναι για μεγάλο διάστημα καλυμμένη με χιόνι, ενώ για αρκετούς μήνες επικρατεί απόλυτο σκοτάδι.


Στην πραγματικότητα, μόλις τρία ιστορικά κτίρια και μνημεία θα μετακινηθούν αυτούσια – τα υπόλοιπα κτίρια θα κτιστούν ξανά με ανακυκλωμένα υλικά από τις προηγούμενες κατασκευές.

Παράλληλα, έχει βρεθεί λύση και για την μεταστέγαση των κατοίκων: Η εταιρεία «Luossavaara-Kiirunavaara AB» δίνει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών μία επιλογή: Είτε θα αγοράσει η ίδια τα σπίτια τους με βάση την ονομαστική τους αξία συν 25%, είτε θα τους παραχωρηθεί ένα καινούργιο σπίτι στην νέα τοποθεσία της πόλης (σ.σ. οι ενοικιαστές θα λάβουν επιδότηση ενοικίου προκειμένου να βοηθηθούν στη μετάβαση και την μετεγκατάσταση σε κτίρια που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο ακριβά από αυτά που μένουν τώρα).

Για τη συντάκτρια του άρθρου στο Gizmondo, Αlissa Walker το πιο συναρπαστικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ είναι η άνεση με την οποία οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν την προοπτική του «ξεριζωμού» τους.
Δείτε το ντοκιμαντέρ: 

Πηγή:lifo.gr

Related Articles

Back to top button