ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής διάσκεψη για τη Συρία την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη

Τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν Μόσχα και Ουάσινγκτον, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες είχαν τρίωρη συνομιλία στο Κρεμλίνο, ύστερα από αντίστοιχης χρονικής διάρκειας συνομιλίες ανάμεσα στον Τζον Κέρι και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις που ηγούνται των προσπαθειών επανεκκίνησης της διπλωματικής διαδικασίας για τη Συρία αναζητούν τρόπους για την προσέγγιση των θέσεών τους. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε «νέα διάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο της διεθνούς ομάδας για τη Συρία», στις 18 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν ως στόχο τη σύνταξη σχεδίου κοινής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «η οποία θα επικυρώνει τις αρχές που έχουν τεθεί από τις αποφάσεις της Βιέννης», σύμφωνα με τους κ.κ. Κέρι και Λαβρόφ.

Ο οδικός χάρτης που καταρτίσθηκε στη Βιέννη προβλέπει συνάντηση μετά την 1η Ιανουαρίου ανάμεσα στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα έξι μηνών και τη διενέργεια εκλογών σε 18 μήνες.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών παραδέχθηκαν ότι παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν το θέμα αυτό να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

«Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι ο Άσαντ έχει την ικανότητα να ηγηθεί της μελλοντικής Συρίας» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, οι δύο μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να βρουν διπλωματική διέξοδο στην κρίση στη Συρία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει ως πολιτικό της στόχο την απομόνωση της Ρωσίας» και ότι επιδιώκει τη συνεργασία.

Ωστόσο, ο Τζον Κέρι εξέφρασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την ανησυχία του σχετικά με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έχουν ως στόχο μάλλον την ένοπλη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, παρά το Ισλαμικό Χαλιφάτο, και αυτό, παρά τη δέσμευση που ανέλαβε τον Νοέμβριο προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο Ρώσος πρόεδρος ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δεν έχουν ως στόχο την «υγιή συριακή αντιπολίτευση».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 39 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον αγορών στη βόρεια Συρία.

Related Articles

Back to top button