ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών με το βλέμμα όλων στη Λεπέν

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που είναι και το τελευταίο εκλογικού ραντεβού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οι γάλλοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Λεπέν, με τους αντιπάλους της να έχουν συνασπιστεί για να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο να κερδίσει περιφέρειες στη Γαλλία.

Το αποτέλεσμα δύσκολο να προβλεφθεί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται «πρόβα» για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημειώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει από καμία έως τέσσερις περιφέρειες στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Το ποσοσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα, ενώ η αβεβαιότητα που κυριαρχεί κάνει δύσκολη την πρόβλεψη, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν θα αποτύχει να κερδίσει στις δύο περιφέρειες που είχε στοχοθετήσει και στις οποίες προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, κυρίως λόγω της εκλογικής τακτικής που υιοθέτησε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στον πρώτο γύρο, την 6η Δεκεμβρίου, το FN είχε συγκεντρώσει το 40% των ψήφων στη βόρεια περιφέρεια όπου είναι υποψήφια η Λεπέν. Ενδεχόμενη νίκη της την Κυριακή θα τόνωνε το πολιτικό της προφίλ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε, συγκεντρώνοντας παρόμοιο ποσοστό, και στην περιφέρεια της νότιας Γαλλίας όπου η ανιψιά της προέδρου του, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, έχει τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του.

Το κλίμα φόβου λόγω της μετανάστευσης και των επιθέσεων τζιχαντιστών την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι με 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες, η γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας και το αίσθημα απόγνωσης λόγω των υψηλών ποσοστόων της ανεργίας χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλύτερη εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς στην ιστορία της.

Όμως μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το οποίο μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου περιέγραψε ως «σοκ», το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε την τρίτη θέση, απέσυρε τους υποψηφίους του από τις δύο περιφέρειες-κλειδιά και κάλεσε μετ’ επιτάσεως τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (Les Republicains) του Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να μην καταλάβει το Εθνικό Μέτωπο την εξουσία.

Related Articles

Back to top button