Γυναίκα

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

H Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο, στην οποία οι γυναίκες από τη μια μεριά του πλανήτη ως την άλλη, γιορτάζουν το πόσο μακριά έχουν φτάσει σε κάθε τομέα, είτε αναφερόμαστε στην εργασία, στην οικονομία ή την πολιτική.

Ο αγώνας των γυναικών ξεκίνησε το 1908,  όταν 15.000  γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης , διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και  μείωση του εργασιακού ωραρίου. Το 1909, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα γιορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου, εις ανάμνηση της διαδήλωσης του 1908, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1910, η Κλάρα Ζέτκλιν, αρχηγός του γυναικείου τμήματος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, προτείνει την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, σε όλες τις χώρες, πρόταση που γίνεται δεκτή στο συνέδριο που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, στο οποίο έλαβαν μέρες 100 γυναίκες από 17 χώρες  κι έτσι για πρώτη φορά το 1911, στις 19 Μαρτίου, η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία.

Το 1913, και με σκοπό τη διαμαρτυρία των γυναικών στην Ευρώπη για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Η αναγνώριση της Ημέρας της Γυναίκας από τα Ηνωμένα Έθνη έρχεται πάντως πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1975 υπό την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος, οπότε και καθιερώνεται η 8η Μαρτίου ως επίσημη ημέρα εορτασμού των κατορθωμάτων των γυναικών.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας είναι το #PressforProgress, στο οποίο γυναίκες και άντρες καλούνται να λάβουν δράση για να γίνει η ισότητα σε κάθε επίπεδο, πράξη. Σε συνδυασμό με το σύνθημα #metoo και #timeisup μετά τις αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλυγουντ την περασμένη χρονιά, οι γυναίκες λαμβάνουν δράση και υπάρχει μια ισχυρή παγκόσμια ορμή που αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων.

Αναφερόμενος στο φετινό εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας, ο Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες. Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χαρακτηριστικά:

 «Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια επιχείρηση που έμεινε ημιτελής και η ολοκλήρωσή της είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύγχρονο κόσμο».

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα, δεν γνωρίζει σύνορα, δεν αφορά συγκεκριμένες οργανώσεις ή ομάδες αλλά ανήκει στις απανταχού γυναίκες και σε όσα έχουν καταφέρει και αναμένεται να καταφέρουν και στο μέλλον.

Πηγή: wecare.gr

Related Articles

Back to top button