ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βαρύ πρόστιμο 25 εκατ. ευρώ στην Apple επειδή επιβραδύνει τα παλιά μοντέλα iPhone

Πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν πριν από μερικές ημέρες οι γαλλικές αρχές στην Apple για σκόπιμη επιβράδυνση της λειτουργίας των παλιότερων μοντέλων iPhone, δίχως να έχει ενημερώσει πρώτα τους καταναλωτές.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από τη γαλλική ανεξάρτητη αρχή ανταγωνισμού και καταπολέμησης της απάτης DGCCRF, που ανέφερε ότι οι κάτοχοι iPhone «δεν είχαν ενημερωθεί πως η εγκατάσταση των updates 10.2.1 και 11.2 του iOS θα μπορούσε να επιβραδύνει τις συσκευές τους».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο χρόνια μετά την παραδοχή από μέρους του τεχνολογικού κολοσσού ότι πράγματι επιβράδυνε τη λειτουργία σε κάποια iPhone, αλλά υποστηρίζοντας ότι το έκανε μόνο «για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους».

Πολλοί καταναλωτές έχουν παραπονεθεί ότι η Apple επιβραδύνει τη λειτουργία των παλιών της μοντέλων προκειμένου να ωθήσει τους καταναλωτές στην αγορά νέων, καθώς κάθε χρόνο κυκλοφορεί και ένα καινούργιο.

Το 2017 η εταιρεία παραδέχθηκε την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική αλλά αρνήθηκε ότι το κάνει για λόγους μάρκετινγκ.

Τότε υποστήριξε πως οι μπαταρίες λιθίου που φέρουν οι συσκευές δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα με βάση τις τρέχουσες απαιτήσεις καθώς γερνάνε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Apple ανακοίνωσε ότι έλυσε το θέμα με τις γαλλικές αρχές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η Apple θα πρέπει για ένα μήνα να αναγράφει στη γαλλική έκδοση της ιστοσελίδας της το μήνυμα ότι «η Apple διέπραξε το αδίκημα της παραπλανητικής εμπορικής πρακτικής από παράλειψη» και ότι συμφώνησε να καταβάλει το πρόστιμο.

Related Articles

Back to top button