ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο νέος κορωνοϊός ίσως προήλθε από «ατύχημα σε εργαστήριο», λέει νέα έρευνα

Ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να προήλθε από «ατύχημα σε εργαστήριο» Γουχάν σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου που δημοσιεύεται σήμερα.


Σε αυτή την υπόθεση συνηγορούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ, τόσο το πλήθος όσο και η ποιότητα ορισμένων διαθέσιμων ενδείξεων. 

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, έως τώρα δεν έχει βρεθεί κανένας ξενιστής που να μετέφερε τον ιό SARS-CoV-2 από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Επιπλέον, υπέρ της θεωρίας ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από νυχτερίδα στην ιχθυαγορά της Ουχάν συνηγορεί και το γεγονός ότι εκεί δεν διατίθενται νυχτερίδες.

Αντίθετα, «στο μικροβιολογικό ινστιτούτο της πόλης βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως συλλογές παραγόντων νυχτερίδας, ενώ υπήρχαν και καταγεγραμμένα κενά ασφάλειας στο εργαστήριο». Επιπλέον πιθανή ένδειξη θεωρείται το γεγονός πως νεαρή επιστήμονας του Ινστιτούτου φέρεται να είχε μολυνθεί από τον Οκτώβριο του 2019.


Όπως αναφέρει ο κ. Βιζεντάνγκερ, για την έρευνα αξιοποιήθηκε επιστημονική βιβλιογραφία, άρθρα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς και προσωπική επικοινωνία με διεθνείς συναδέλφους του. Παραδέχεται πάντως ότι δεν πρόκειται για αποδείξεις αλλά μόνο για ενδείξεις.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από πρόσφατη έρευνα τεσσάρων εβδομάδων, ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές από πού προέρχεται ο ιός και ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από την Κίνα. Ο επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας του Οργανισμού θεωρεί ωστόσο απίθανο το ενδεχόμενο ο παράγων να προέρχεται από εργαστήριο.

Ειδικοί διεθνώς εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε μάλλον από νυχτερίδες την ίδια ώρα που η Κίνα επιμένει πως ο ιός είναι πιθανό να διαδόθηκε μέσω κατεψυγμένων τροφίμων. Η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλείται πάντως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα ερευνούν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Back to top button