ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

iPhone 14: Όλα όσα θα παρουσιάσει η Apple στις 7 Σεπτεμβρίου 

Στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση σε λίγεσ ημέρες, η Apple θα παρουσιάσει τέσσερα μοντέλα iPhone 14 με καινούργια χαρακτηριστικά που θα εντυπωσιάσουν

Με σύνθημα «Far Out», δηλαδή «Πολύ Μακριά», η Apple πρόκειται να παρουσιάσει, την Τετάρτη (07/09), νέα σειρά τεχνολογικών προϊόντων ανάμεσα στα οποία πρόκειται να είναι το iPhone 14 και, μάλιστα, σε τέσσερις εκδόσεις κατά την προσφιλή στρατηγική της αμερικανικής εταιρείας τα τελευταία χρόνια. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τεχνολογικής ιστοσελίδας «Engadget», ενώ το περσινό iPhone 13 ήταν μια ως επί το πλείστον οριακή αναβάθμιση – εκτός από τις οθόνες ProMotion και τη λειτουργία Cinema Mode στα μοντέλα Pro, οι τελευταίες φήμες θέλουν το iPhone 14 να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Χαρακτηριστικά, τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max μπορεί τελικά να μην έχουν την τόσο μεγάλη εγκοπή στην οθόνη, το λεγόμενο «notch», και ενδέχεται να διαθέτουν κάμερες υψηλότερης ανάλυσης. 

apple, apple event, iphone, iphone 14, iphone 14 pro, iphone 14 pro max

Τέσσερα μοντέλα για τη σειρά iPhone 14 

Για ακόμα μια φορά αναμένονται τέσσερα μοντέλα iPhone 14, αλλά η σύνθεση θα είναι μάλλον διαφορετική από τα τελευταία χρόνια καθώς, λίγο καιρό μετά την εμφάνιση του iPhone 13 στα καταστήματα, ο Mark Gurman του Bloomberg ανέφερε, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «9to5 Mac», ότι το iPhone 14 θα έχει έναν «πλήρη επανασχεδιασμό», ο οποίος θα σηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλη αναθεώρηση από την εμφάνιση του iPhone X το 2017. 

Επιπλέον, η Apple μπορεί να εγκαταλείψει το iPhone Mini μιας και δεν φάνηκε να πείθει τους καταναλωτές εξαιτίας (και) της μικρής διάρκειας ζωής της μπαταρίας του οπότε, αντ’ αυτού, η αμερικανική εταιρεία φέρεται πως θα παρουσιάσει το iPhone 14 Max [ή Plus] με οθόνη 6,7 ιντσών, το οποίο πιθανότατα θα έχει τις ίδιες δυνατότητες με το απλό iPhone 14. 

Νέα εποχή για το notch και σημαντικές αναβαθμίσεις μόνο στα Pro μοντέλα 

Πάντως, ενώ οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για δύο ξεχωριστές εγκοπές στην οθόνη των iPhone 14 Pro μοντέλων, δηλαδή για μια κυκλική για την κάμερα μαζί με μια τρύπα σε σχήμα «χαπιού» για τον αισθητήρα Face ID, σχετική δημοσίευση του «Mac Rumors» ισχυρίζεται ότι θα εμφανίζονται ως μια ενιαία εγκοπή σε σχήμα «χαπιού» χάρη στο λογισμικό iOS 16. 

Επιπλέον, σχετική δημοσίευση του «9to5 Mac» αναφέρει ότι η Apple χρησιμοποιεί τον χώρο στη μέση του νέου notch για τις κουκίδες ειδοποίησης απορρήτου, οι οποίες εμφανίζονται όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα ή το μικρόφωνο της συσκευής καθώς, στα υπάρχοντα iPhone, αυτές οι κουκκίδες απεικονίζονται πάνω από την μπάρα του σήματος. 

apple, apple event, iphone, iphone 14, iphone 14 pro, iphone 14 pro max, iphone 14 notch, iphone 14 pro notch, iphone 14 pro max notch

Η Apple, επίσης, φαίνεται να κρατάει τις περισσότερες από τις αναβαθμίσεις της σειράς iPhone 14 για τις συσκευές Pro και Pro Max. Για παράδειγμα, αυτά τα δύο μοντέλα θα μπορούσαν να έχουν Always On οθόνες, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «9to5 Mac». Έτσι, αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλά με τις ανανεωμένες lock screens [οθόνες κλειδώματος] που παρουσιάστηκαν στο iOS 16, οι οποίες έχουν πλέον χώρο για widgets και δίνεται η δυνατότητα για περισσότερες τροποποιήσεις. 

Ακόμα, πιο αμφιλεγόμενη, όμως, είναι μια αναφορά που υποστηρίζει ότι μόνο τα μοντέλα Pro θα λάβουν το νέο τσιπ A16 Bionic της Apple. Τα τυπικά μοντέλα iPhone 14 ενδέχεται να παραμείνουν με το περσινό τσιπ A15, το οποίο εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρό, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του αναλυτή Μινγκ-Τσι Κούο στο Twitter. 

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος έγραψε στο «τιτίβισμά» του για τον επεξεργαστή στα iPhone 14: «Μόνο τα δύο μοντέλα Pro θα αναβαθμιστούν στον επεξεργαστή A16, ενώ τα 14 και 14 Max [ή Plus] θα παραμείνουν με τον επεξεργαστή A15. Και τα τέσσερα νέα μοντέλα θα έρθουν πιθανότατα με 6GB RAM, με τη διαφορά να είναι ως προς το LPDDR 5 (14 Pro και 14 Pro Max) έναντι του LPDDR 4X (14 και 14 Max/Plus)». 

Only two Pro models would upgrade to the A16 processor, while the 14 & 14 Max will remain the A15. All four new models will likely come with 6GB RAM, with the difference being LPDDR 5 (14 Pro & 14 Pro Max) vs. LPDDR 4X (14 & 14 Max). https://t.co/tHcszIz6gX— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) March 13, 2022

Ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους, πάντως, αυτό έχει νόημα, ειδικά για τα τσιπ και τα άλλα εξαρτήματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Apple εφαρμόζει ένα σημαντικό χάσμα επιδόσεων μεταξύ των μοντέλων iPhone της ίδιας σειράς. Βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα καταλάβουν τη διαφορά, αλλά η ύπαρξη ενός ισχυρότερου τσιπ θα είναι σαφώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα μοντέλα Pro στη σειρά των iPhone 14. 

Αναβαθμισμένο σύστημα καμερών, μεγαλύτερη μπαταρία και… δορυφορική σύνδεση 

Συνήθως, η Apple χρησιμοποιεί την τεχνολογία στις κάμερες ως το στοιχείο που διαφοροποιεί σημαντικά τα Pro μοντέλα των iPhone από τα απλά και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε με τη νέα σειρά των συσκεών. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του αναλυτή Μινγκ-Τσι Κούο στο Twitter, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να μεγαλώσει την ανάλυση της ευρείας κάμερας στα Pro μοντέλα, φτάνοντάς τη στα 48MP, κάτι που θεωρείται ένα τεράστιο άλμα από τις κάμερες των 12MP στις οποίες βασίζεται η Apple εδώ και χρόνια. 

The main reason for the larger and more prominent rear-camera bump of the 14 Pro/Pro Max is upgrading the wide camera to 48MP (vs. 13 Pro/Pro Max’s 12MP). The diagonal length of 48MP CIS will increase by 25-35%, and the height of 48MP’s 7P lens will increase by 5-10%. https://t.co/lrwgmnLNce— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) March 27, 2022

Μάλιστα, ο αναλυτής Μινγκ-Τσι Κουό ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στο Twitter, επίσης, ότι οι ευρείς αισθητήρες του iPhone 14 Pro θα διαθέτουν πίξελ με καλύτερη ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όσο για το βασικό iPhone 14, αναμένεται να αποκτήσει την ultra side κάμερα, που υπάρχει και στο iPhone 13 Pro. 

(3/4)
I predict two iPhone 14 Pro models’ ultra-wide cameras will upgrade to 1.4µm (vs. iPhone 13 Pro’s 1.0µm). CIS (CMOS image sensor), VCM (voice coil motor), and CCM (compact camera module) have a significant unit price increase in this upgrade, with about 70%, 45%, and 40%.— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) August 30, 2022

Δεν αποκλείεται, επιπλέον, στα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max να δίνεται και η δυνατότητα βιντεοσκόπησης σε 8Κ, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «9to5 Mac». Ακόμα, ο αποθηκευτικός χώρος της νέας σειράς των iPhone αναμένεται να αρχίζει από τα 256 GB και να αγγίζει το 1ΤΒ και η μνήμη RAM να είναι στα 6 GB. Πέραν αυτών, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Tom’s Guide», η μπαταρία θα είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας και έτσι στο iPhone 14 θα φτάνει τα 3.279 mAh, στο iPhone 14 Max [ή Plus] θα φτάνει τα 4.325 mAh, στο iPhone 14 Pro θα φτάνει τα 3.200 mAh και στο iPhone 14 Pro Max θα φτάνει τα 4.323 mAh. 

Πάντως, όσον αφορά στο σύνθημα της εκδήλωσης, δηλαδή το «Far Out» («Πολύ Μακριά»), ο αναλυτής Μινγκ-Τσι Κουό υποστήριξε μέσω Twitter πως η Apple έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές για τη δορυφορική συνδεσιμότητα για το iPhone 14, κάτι που ωστόσο φημολογείτο και για το iPhone 13, αλλά δεν επαληθεύτηκε. Ωστόσο, παρ’ όλο που το υλικό μπορεί να είναι έτοιμο, η αμερικανική εταιρεία φέρεται να εργάζεται ακόμα σε συμφωνίες με συνεργάτες της προκειμένου να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» αυτή τη συνδεσιμότητα. 

[Analysis] Survey updates for rumored’s iPhone 14 support for satellite communication / 傳聞中的iPhone 14支持衛星通訊的調查更新 @mingchikuohttps://t.co/7MGLeTAtAo— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) August 29, 2022

Καινούργια χρώματα για τα iPhone 14 

Προς το παρόν, οι φήμες και οι διαρροές δείχνουν την πιθανότητα ότι το iPhone 14 θα κυκλοφορήσει σε Midnight, Starlight, Product Red, Blue, ένα νέο μοβ χρώμα και πιθανώς και σε πράσινο. Το ίδιο ισχύει και για το iPhone 14 Max [ή Plus]. 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Phone Arena», το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε Graphite, Silver, Gold και πιθανώς Purple, αλλά και Green. Κρίνοντας από τις τελευταίες διαρροές, το μοβ χρώμα στις Pro συσκευές μπορεί να είναι τελικά σε μια πιο σκούρα απόχρωση, που αλλάζει ανάλογα με το φως. Επίσης, τα Pro μοντέλα μπορεί να διαθέτουν μια σκούρα μπλε ή μια πράσινη απόχρωση αν και αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όπως ανέφερε o Ian Zelbo στο Twitter. 

Made a quick mockup of the leaked iPhone 14 and iPhone 14 Pro color offerings! #AppleEventpic.twitter.com/F48N3ILGlg— Ian Zelbo (@ianzelbo) August 30, 2022

Ποια η πιθανή τιμή και η ημερομηνία κυκλοφορίας για τα iPhone 14

H εταιρεία πληροφοριών αγοράς TrendForce ανέφερε ότι υπό το πρίσμα μιας δύσκολης οικονομίας και μιας φθίνουσας αγοράς στον τομέα των smartphones, αναμένει ότι η Apple θα ακολουθήσει εκ του ασφαλούς το μονοπάτι των μικρότερων αυξήσεων αναφορικά με τις τιμές των iPhone 14. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «9to5 Mac», η TrendForce προβλέπει πιο λελογισμένες αυξήσεις στις τιμές του iPhone 14, με τις τιμές εκκίνησης στην αμερικανική αγορά να διαμορφώνονται ως ακολούθως: 

  • iPhone 14: 749 δολάρια 
  • iPhone 14 Max [ή Plus]: 849 δολάρια 
  • iPhone 14 Pro: 1.049 δολάρια 
  • iPhone 14 Pro Max: 1.149 δολάρια 

Tέλος, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Bloomberg, τα iPhone 14 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά στις 16 Σεπτεμβρίου. Αν ακολουθηθεί το μοντέλο των τελευταίων χρόνων, τότε στην Ελλάδα οι νέες συσκευές της Apple θα εμφανιστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι πιθανές τιμές τους για τη χώρα μας.


Πηγή φωτογραφιών: 9to5 Mac | YouTube • Apple, ieidiseis.gr

Related Articles

Back to top button