ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Uber παρουσίασε «ιπτάμενο ταξί»

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός ηλεκτροκίνητου «ιπτάμενου ταξί» ανακοίνωσε η Uber στο Consumer Electronics Show του Λας Βέγκας, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μοντέλο του. 

Το «ιπτάμενο ταξί», που θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με τον νοτιοκορεατικό κολοσσό της Hyundai, αναμένεται να πετάει πάνω από την κίνηση στους δρόμους τον πόλεων και με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγει να γίνεται κομμάτι της. Η εταιρεία επιθυμεί να προσφέρει αερομεταφορές με «ιπτάμενα ταξί» που θα επιτρέπουν σε έναν οδηγό και τρεις επιβάτες να πραγματοποιήσουν διαδρομές έως 60 μίλια (96 χιλιόμετρα) με μέγιστη ταχύτητα 180 μίλια ανά ώρα (289 χιλιόμετρα ανά ώρα). Τα «ιπτάμενα ταξί» μοιάζουν με ένα ελικόπτερο με φτερά που φέρει τέσσερις έλικες με την Uber και τη Hyundai να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα «προσωπικό ιπτάμενο όχημα» το οποίο θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Η Uber ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να λανσάρει τις νέες αυτές ιπτάμενες υπηρεσίες ως το 2023. 

Η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Bell Helicopter και την Embraer, αμφότερες κατασκευαστικές αεροσκαφών, για να αναπτύξει το δικό της αεροσκάφος, ενώ το 2019 παρουσίασε, πάλι στο Consumer Electronics Show, ένα διαφορετικό πρωτότυπο.

Το ηλεκτρικό αεροσκάφος S-A1, που θα παραχθεί από τη Hyundai, αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρα για την απεξάρτηση των αεροπορικών ταξιδιών από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της ηλεκτρικής πρόωσης. Ωστόσο ο ηλεκτροκίνηση φαίνεται να διεισδύει αργά στις αεροπορικές μεταφορές. Μόλις τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική πτήση του πρώτου αεροσκάφους στον κόσμο με ηλεκτρικό κινητήρα, στον Καναδά. Ήταν ένα αεροσκάφος 62 ετών, της Harbour Air Seaplanes, που μετασκευάστηκε.

Η καναδική εταιρεία, που διαθέτει περίπου σαράντα υδροπλάνα και μεταφέρει κάθε χρόνο κάπου 500.000 επιβάτες, εξέφρασε τη φιλοδοξία να μετατρέψει όλο τον στόλο της σε ηλεκτροκίνητο. 

Related Articles

Back to top button
Close
Close