ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Cardel: Νέα ψηφιακή εποχή για την κάρτα παρουσίας, με κέρδη και ασφάλεια για εργαζομένους και επιχειρήσεις

Γιατί τα συστήματα χρονοπαρουσίας κατακτούν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Νέα ψηφιακή εποχή για την κάρτα παρουσίας, με κέρδη και ασφάλεια για εργαζομένους και επιχειρήσεις

«Χτυπάω κάρτα στη δουλειά». Μία φράση που τη γνωρίζουν καλά οι παλαιότεροι, οι οποίοι θυμούνται να βάζουν μια χάρτινη κάρτα μέσα σε ένα μηχάνημα με ρολόι την ώρα που έφταναν και έφευγαν από το γραφείο. Οι εποχές άλλαξαν, τα συστήματα χρονοπαρουσίας (Time & Attendance), όπως ονομάζονται, αναπροσαρμόστηκαν στις εκάστοτε ανάγκες και πλέον έχουν εξελιχθεί, ώστε να προσφέρουν σημαντικά οφέλη και στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

ADS

Στην ψηφιακή εποχή που βρισκόμαστε πολλές εργασίες μπορούν να γίνουν από οπουδήποτε και αρκετοί εργοδότες επιλέγουν να απασχολούν τους υπαλλήλους τους και εκτός γραφείων. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως ακόμη στη συντριπτική πλειονότητα των οργανισμών και επιχειρήσεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ο εργαζόμενος βρίσκεται σε έναν φυσικό χώρο, σε γραφείο ή εντός των εγκαταστάσεων του φορέα ή της εταιρείας που τον απασχολεί. Με βάση αυτό το δεδομένο, η ύπαρξη και σωστή χρήση ενός συστήματος χρονοπαρουσίας έχει να επιδείξει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για τον εργοδότη, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά, από τη στιγμή που τα συστήματα έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί και αυτοματοποιηθεί και προσφέρουν μία σειρά από εντυπωσιακές δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Το βασικότερο ίσως κέρδος από την υιοθέτηση ενός συστήματος χρονοπαρουσίας είναι πως περιορίζονται τα λάθη όσον αφορά στις ώρες εργασίας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι ο εργοδότης γνωρίζει τις συμβατικές ώρες απασχόλησης, αλλά και ότι δεν θα υπάρξουν λάθη και στον καθορισμό της υπερεργασίας ή και των υπερωριών. Κάτι που είναι προς όφελος όλων, καθώς ένας σωστά και δίκαια αμειβόμενος εργαζόμενος είναι ικανοποιημένος και περισσότερο παραγωγικός. Παράλληλα, η επιχείρηση ή ο οργανισμός είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα για την προσέλευση των εργαζόμενων, περιορίζοντας το φαινόμενο των αδικαιολόγητων απουσιών.

Ένα δεύτερο στοιχείο υπέρ των συστημάτων χρονοπαρουσίας είναι η μείωση κόστους που προκύπτει από την εγκατάσταση και λειτουργία τους, δεδομένου ότι περιορίζονται τα λάθη στη μισθοδοσία, καθώς δεν υφίσταται ανθρώπινη παρέμβαση στην καταγραφή της προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου.

Ασφάλεια

Η Ελλάδα, προσαρμοζόμενη στα διεθνή δεδομένα σε επίπεδο συμμόρφωσης με το εργοδοτικό πλαίσιο, προωθεί, ιδίως στον δημόσιο τομέα και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων χρονοπαρουσίας. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο εστάλη σχετική εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών προς τη Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου τομέα, η οποία προβλέπει ότι «θα πρέπει οι φορείς που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό-ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάστασή του, δεδομένου ότι αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύστημα ελέγχου».

Παράλληλα, στο σχετικό νομοσχέδιο «Εργάνη ΙΙ», εμπεριέχονται διατάξεις για τη χρονοπαρουσία στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα ακόμη σημαντικό όφελος που προκύπτει από τη χρήση συστημάτων χρονοπαρουσίας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας. Τα σύγχρονα συστήματα Time & Attendance, εκτός από απευθείας σύνδεση με τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, συνδυάζονται με συστήματα ελέγχου πρόσβασης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε επιχείρηση ή οργανισμός μπορεί να γνωρίζει ποιοι εισήλθαν στις εγκαταστάσεις, καθώς και τον χρόνο παραμονής τους σε αυτές, περιορίζοντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Αυτή η καταγραφή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σεισμού ή φωτιάς, όπου ενδεχομένως να χρειάζεται εκκένωση κάποιου κτιρίου και είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας πόσοι και ποιοι βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Προηγμένα συστήματα

Βέβαια, υπάρχουν καίρια σκέλη για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση ενός συστήματος χρονοπαρουσίας, τα οποία δεν πρέπει να παραγνωριστούν. Ενδεικτικά, είναι σημαντικό το τερματικό που θα χρησιμοποιηθεί να διαθέτει σωστό και αδειοδοτημένο λογισμικό, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και συντήρησης. Ή ακόμη, δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης, πρόσβαση σε πολλαπλούς χρήστες, διασύνδεση με τρίτα συστήματα (όπως απαιτείται τόσο για την περίπτωση των φορέων του Δημοσίου, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα), η ύπαρξη δύο αναγνωστών, ξεχωριστά για την είσοδο και έξοδο εργαζομένων, κ.ά.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν περιορισμένοι προμηθευτές που μπορούν να παρέχουν συνδυασμένες λύσεις χρονοπαρουσίας και ελέγχου πρόσβασης. Οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα, που προσφέρει τη δυνατότητα τόσο για προσαρμογή των συστημάτων στις εκάστοτε ανάγκες του φορέα ή της εταιρείας που θα τα εγκαταστήσει, όσο και για επιπλέον υπηρεσίες, ιδίως στο θέμα της διασύνδεσης με άλλα τμήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου προμηθευτή είναι η Cardel, μια ελληνική εταιρεία με πολυετή παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα, όπου δραστηριοποιείται από το 1993. Η Cardel έχει αναπτύξει τη δική της πλατφόρμα λογισμικού για συστήματα χρονοπαρουσίας, έχοντας το σημαντικό πλεονέκτημα πως διαθέτει και λύση για το θέμα της ελεγχόμενης πρόσβασης και της φυσικής ασφάλειας.

Ένας συνδυασμός εξαιρετικά δυνατός, που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγνωρίζεται ως μία από τις πλέον πρωτοπόρες και αξιόπιστες της αγοράς. Κάτι που αποδεικνύεται και από το εκτενές πελατολόγιό της, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Αθηναίων, Βόλου, Ρόδου, κ.ά.), νοσοκομεία (Γενικά Νοσοκομεία Ρόδου, Λιβαδειάς, Θηβών), ακαδημαϊκά ιδρύματα (Δημοκρίτειο Θράκης, ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλίας), αλλά και μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες (ΟΤΕ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΣΤΑΣΥ, Παπαστράτος, Aegean Airlines, κ.ά.). Μάλιστα, η Cardel έχει υλοποιήσει πρωτοποριακές λύσεις σε εταιρείες, όπως η ΜΕΤΚΑ, αλλά και η PressiousΑρβανιτίδης, με την τελευταία να είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις όπου, αντί για κάρτα, η πρόσβαση γίνεται με τη χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος.

Η Cardel έχει έδρα την Αγία Παρασκευή. Περισσότερα για την εταιρία και τα προϊόντα της, στο www.cardel.gr και στο τηλ. 210-6911777

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker