ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αφαιρούμενες μπαταρίες ξανά: Η μεγάλη αλλαγή στα smartphone μας

Φανταστείτε λοιπόν να μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνοι σας την μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου,

Και ναι είναι επίσημο! Σχεδόν κάθε smartphone – συμπεριλαμβανομένων των iPhone – θα πρέπει να έχει αντικαταστάσιμη μπαταρία έως το 2027.

Οποιοσδήποτε κατασκευαστής θέλει να πουλήσει τηλέφωνα στην ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτά τα τηλέφωνα θα έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες έως το 2027, σύμφωνα με τον κανονισμό που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτό βέβαια θα ισχύει και για άλλα προϊόντα με μπαταρίες όπως ηλεκτρικά ποδήλατα,ηλεκτρικά οχήματα, φορητούς υπολογιστέςκαι άλλα.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του νόμου είναι να ενεργοποιήσει μια κυκλική οικονομία, όπου οι πόροι που απαιτούνται για τη δημιουργία μπαταριών μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μέχρι το 2027, το 63% των μπαταριών συσκευών πρέπει να συλλέγεται, ορίζει ο κανονισμός της ΕΕ. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, καθώς περισσότερα από 150 εκατομμύρια smartphone πετιούνται κάθε χρόνο.

Για το σκοπό αυτό δίνεται μια περίοδο χάριτος έως το 2027 ώστε οι εταιρείες να έχουν αρκετό χρόνο για να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα τους.

Φανταστείτε λοιπόν να μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνοι σας την μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου, του υπολογιστή ή του tablet σας χωρίς δυσκολία — αυτός είναι ο στόχος του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις μπαταρίες.

Σημειώνεται ότι η Apple έχει ήδη αναγκαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει από θύρα Lightning σε θύρα USB-C στα iPhone, με το iPhone 15 να αναμένεται να είναι το πρώτο που θα κάνει την αλλαγή.

Τώρα φαίνεται ότι η Apple θα πρέπει να βρει τρόπο να επιτρέψει την πρόσβαση στην μπαταρία στο εσωτερικό των μελλοντικών iPhone, όπως και κάθε άλλος κατασκευαστής smartphone.

Related Articles

Back to top button