ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4 Κοινές προκλήσεις στα ταξίδια με παιδιά και πώς αντιμετωπίζονται! 

Η οργάνωση ενός ταξιδιού με παιδιά, είτε είναι σύντομης διάρκειας όπως το πειραιάς σίφνος είτε μεγαλύτερης, είναι μια πρόκληση. Όπως και στην καθημερινότητα μπορεί να προκύψουν θέματα, που τη διαταράσσουν, αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ένα ξένο περιβάλλον. Εφόσον οι ανακύπτουσες δυσκολίες είναι αναπόφευκτες, καλό είναι να τις αποδεχθεί ένας γονιός για να είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει. Παρακάτω αναφερόμαστε σε κάποιες από αυτές.

Πρόκληση 1η: Ο ύπνος

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνήθειες κάθε παιδιού ο ύπνος είναι ένα ζήτημα προς αντιμετώπιση. Σε αυτή τη λογική άλλα παιδάκια είναι νυσταλέα και άλλα δεν κοιμούνται. Δε χρειάζεται να πρόκειται για υπερατλαντικό ταξίδι, ώστε να βγει κανείς από τη ρουτίνα. Αρκεί και μόνο το ότι είστε σε διακοπές για να αλλάξει το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού.

Πως να το αντιμετωπίσετε: 

Όσο πιο μικρό το παιδί, τόσο πιο δύσκολο να προσαρμοστεί άμεσα σε νέο πρόγραμμα. Μερικά νήπια μπορεί να χρειαστούν μια ολόκληρη εβδομάδα να δεχθούν το νέο πρόγραμμα. Αυτό οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό, που δεν έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου στα μικρά παιδιά. Επομένως φροντίστε να τηρείτε ωράρια όσο το δυνατόν παραπλήσια με τη ρουτίνα σας. Μικρές αποκλίσεις είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες. 

Επιπρόσθετα μην αποφύγετε τον ύπνο για 30 λεπτά με μία ώρα με την ελπίδα, ότι θα κοιμηθούν μια και καλή το βράδυ. Αυτό σημαίνει, ότι κι εσείς θα είστε κουρασμένοι και τα παιδιά εξαντλημένα. 

Πρόκληση 2η: Ασθένειες στο ταξίδι πειραιάς μήλος

Κάνετε το ταξίδι πειραιάς μήλος. Φθάνετε στον προορισμό σας. Τα παιδιά ενθουσιάζονται από τα μαγευτικά τοπία, αλλά κρυολόγησαν. 

Πως να το αντιμετωπίσετε:

Φροντίστε να ταξιδεύετε πάντα με ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Εκτός αυτού ένα αντιπυρετικό, ένα αντιφλεγμονώδες, ένα θερμόμετρο και μια συσκευή ρινικών πλύσεων πρέπει να υπάρχει πάντα στις βαλίτσες των παιδιών. Πέραν τούτων, φροντίστε όπου κι αν βρίσκεστε, να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα πλησιέστερα στο κατάλυμά σας νοσοκομεία. 

Επίσης αν ταξιδεύετε σε μια χώρα με αμφιβόλου ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, είναι χρήσιμο να πληρώσετε ασφαλιστική κάλυψη. Με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψετε άμεσα στη χώρα σας ή σε χώρα της επιλογής σας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. 

Πρόκληση 3η: Φαγητό καθ’ οδόν

Τα παιδιά θέλουν μόνο πρόχειρο φαγητό ή είναι υπερβολικά εκλεκτικά και δε θέλουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. 

Πως να το αντιμετωπίσετε: Καταρχάς χαλαρώστε λίγο τα λουριά. Στις διακοπές όλοι ενδίδουν στους πειρασμούς. Άλλωστε πότε άλλοτε θα είναι επιτρεπτό να φάτε παγωτό αντί δείπνο; Προφανώς δε λέμε να τρώνε ζάχαρη όλη μέρα, κάθε μέρα. Μπορείτε όμως να τους επιτρέψετε να τρώνε γλυκά, εξηγώντας όμως ότι αυτό συμβαίνει, επειδή είστε σε διακοπές. Επίσης φροντίστε να έχετε υγιεινά σνακ μαζί σας, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς. 

Πειραιάς σαντορίνη: Μυήστε τα παιδιά στην τοπική κουζίνα, αλλιώς!

Αν κάνετε το ταξίδι πειραιάς σαντορίνη είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε, ώστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν φάβα, που είναι και εξαιρετικά θρεπτική. Όμως αν δε θέλουν, δε χρειάζεται να τα πιέσετε. Άλλωστε υπάρχουν και κεφτέδες από φάβα. Αν και πάλι μένουν αδιάφορα, μην επιμένετε. Το ίδιο κι αν είστε στο εξωτερικό. Τα παιδιά μπορεί να μη βλέπουν το κροκ μεσιέ ή το σούσι με τον ίδιο ενθουσιασμό, που έχετε εσείς. 

Ελέγξτε το μενού του εστιατορίου και φροντίστε να έχει ένα πιάτο, που το παιδί σας θα έτρωγε και στο σπίτι. Ω ναι, τα μακαρόνια είναι το πιάτο πασπαρτού, όπως και το κοτόπουλο. Σε κάθε περίπτωση μη σταματήσετε να του προτείνετε να δοκιμάσει νέα πιάτα. Αν δει εσάς να δοκιμάζετε, θα δοκιμάσει και το ίδιο. Μπορεί να πάρει μερικές μέρες σε ένα παιδί να προσαρμοστεί σε έναν νέο τόπο. Όταν αυτό συμβεί, είναι πιο ευέλικτο σε θέματα φαγητού.

Πρόκληση 4η: Πολύ τεχνολογία παντού! 

Το μόνο που θέλουν να κάνουν τα παιδιά στις διακοπές είναι να ασχολούνται με το tablet ή το κινητό!

Πως να το αντιμετωπίσετε: Θέστε χρονικά όρια εντός των οποίων θα επιτρέπεται στα παιδιά σας να ασχολούνται με τις οθόνες στη διάρκεια των διακοπών σας. Ανακοινώστε τα περιθώρια αυτά πριν το ταξίδι. Έτσι θα γνωρίζουν πόσο χρόνο έχουν και θα τον αξιοποιήσουν ανάλογα. Το ίδιο βέβαια θα ισχύει και για εσάς! 

Ωστόσο αν αποφασίσατε να πάρετε το δρομολόγιο πειραιάς σέριφοςδύσκολα τα παιδιά, και κυρίως οι έφηβοι, θα απασχολούνται με τις οθόνες. Αν παρόλα αυτά επιμένουν στη χρήση των οθονών, κατεβάστε παιχνίδια ή εφαρμογές σχετικά με τον προορισμό σας. Έτσι η απασχόλησή τους θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. 

Τέλος να θυμάστε: Όσες προκλήσεις κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε, είναι όλες μέρος του προγράμματος. Ειδικά, όταν τα παιδιά είναι μικρά και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, το σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τις δυσκολίες σας. Οπλιστείτε με υπομονή και δημιουργήστε αξέχαστες εμπειρίες με τα παιδιά σας.

Related Articles

Back to top button