ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νίκος Ανδρεδάκης στο npress.gr για τις εκλογές του ΤΕΕ

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΤΕΕ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (Σύριζα), μιλάει στο npress.gr για τις εκλογές τις ερχόμενης Κυριακής.

Ας δούμε τι έχει να μας πει:

Κύριε Ανδρεδάκη, ποιες πιστεύετε πως είναι σήμερα οι παθογένειες του ΤΕΕ;

Νομίζω ότι ολόκληρο το ΤΕΕ είναι μια παθογένεια. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω τις σημαντικότερες, αυτές είναι η ακινησία/παράλυση που το χαρακτηρίζει και η αδυναμία προσέγγισης των νέων συναδέλφων που δε δίνουν εξετάσεις για να εγγραφούν στο ΤΕΕ καθώς και όσων έχουν μεταναστεύσει ή τεθεί εκτός παραγωγής.

 

Πείτε μας τις σημαντικότερες προτάσεις της παράταξής σας.

Θα έλεγα πως είναι η επαναφορά του επιστημονικού ρόλου του επιμελητηρίου, η στήριξη της νέας συνεργαττικής επιχειρηματικότητας, η αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης και των αντίστοιχων δικαιωμάτων στην εργασία όσως εργάζονται με ΔΠΥ, η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα του κλάδου και η αλλαγή του παντελώς αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ.

 

Υπάρχει περιθώριο σε Μνημονιακούς καιρούς το περιβάλλον για τον μηχανικό να βελτιωθεί;

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται νομίζω ότι περιθώριο υπάρχει, με την προϋπόθεση να μη μείνουμε μόνο στο επάγγελμα όπως το γνωρίσαμε στο παρελθόν, καθώς για παράδειγμα, δε μπορούμε να στηριζόμαστε στην οικοδομική άνθιση, τουλάχιστον όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας και να επενδύσουμε σε επιχειρηματικά σχήματα έντασης γνώσης, τα οποία δεν απαιτούν τεράστια ποσά ως αρχική επένδυση για να δημιοργήσουν θέσεις εργασίας.

 

Πως σκοπεύει η παράταξή σας να συμβάλει ώστε να γίνει πιο φιλικό το ΤΕΕ για τον μηχανικό;

Κατ’ αρχήν με το να του δώσει λόγο. Αν δεν προτείνουν οι ίδιοι οι μηχανικοί, όλοι οι μηχανικοί που θέλουν, λύσεις για τα προβλήματά τους, τότε ποιος θα το κάνει; Και αν δεν προτείνουν λύσεις συγκεκριμένες για τον τόπο τους, γιατί κάθε μέρος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, τότε ποιος θα το κάνει; Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος προτάσεων, πολλές φορές απολύτως τεκμηριωμένων, οι οποίες όμως μένουν αναξιοποίητες, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ο “χώρος” για να κατατεθούν.

Ταυτόχρονα με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, την κωδικοποίηση και κυρίως την απλοποίηση/επικαιροποίηση της νομοθεσίας και την παροχή διαρκούς επιμόρφωαης στα μέλη του.

 

Ποιος είναι ο δικός σας στόχος σε αυτές τις εκλογές;

Στόχος αρχικά, μέχρι την ημέρα των εκλογών, είναι να δώσουμε το λόγο στους μηχανικούς, όπως είπα και πιο πριν. Για το λόγο αυτό διοργανώσαμε εκδηλώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα. Για μετά τις εκλογές στόχος είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής πλειοψηφίας που θα ακούσει για αρχή τους μηχανικούς και στη συνέχεια θα καταφέρει επιτέλους να τους εκφράσει και να τους προσφέρει τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που αξίζουν.

 

Γιατί θα συμβουλεύατε έναν νέο μηχανικό να πάει να ψηφίσει την Κυριακή;

Αν τον ικανοποιεί το ΤΕΕ όπως είναι, δε χρειάζεται να κάνει και πολλά πράγματα. Αρκεί να μην ψηφίσει και το ΤΕΕ θα ακολουθήσει, μάλλον, τον ίδιο δρόμο. Αν όμως δεν τον ικανοποιεί αυτό που βλέπει θα πρέπει με την ψήφο του να επιλέξει μια διαφορετική πορεία, να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Related Articles

Back to top button