ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρηστίδης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν μαζί να αθωώσουν την περίοδο Καραμανλή

Συνέντευξη για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έδωσε στο npress.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Μίλησε για το φλερτ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στην δυναμική της ΠΑΣΠ ενώ μίλησε και για τα χθεσινά επεισόδια στο ντέρμι Ολυμπιακού Παναθηναικού.

Η διαπλοκή στα πανεπιστήμια δεν ξεκινάει και δεν θα μπορούσε να ξεκινάει απο τους φοιτητές, αλλά απο ενα κλειστό σύστημα καθηγητών που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα.

Ο Παύλος Χρηστίδης έχει σπουδάσει Νομική στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, είναι εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ από το 2015.

Δείτε την συνέντευξη που παρέδωσε στην συντάκτη του npress.gr Βασιλική Καραμπούλη:

  • Γιατί λέτε Οχι στο ΣΥΡΙΖΑ; Και Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε πως έτσι λέτε ΝΑΙ στον κ. Μητσοτάκη;

Απο το 2015 ως σήμερα που έχω την τιμή να ειμαι εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος αλλαγής με ρωτάνε συνέχεια “με ποιον θα συγκυβερνήσετε;”. Το 2016, όταν η Φώφη Γεννηματά είπε πως μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ, μας έλεγαν οτι γινόμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν διαφωνήσαμε με την απλή αναλογική και καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, ακούγαμε οτι γινόμαστε ουρά της ΝΔ. Σας λεω καθαρά: ο καιρός που η παράταξη ετεροπροσδιοριζόταν έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτοπροσδιοριζόμαστε. Εχουμε πολιτικό, ιδεολογικό, αξιακό πλαίσιο το οποίο καταθέτουμε στους πολίτες με το σχέδιο Ελλάδα. Δεν συμβιβαζόμαστε ως συμπλήρωμα κανενός. Δεν θέλουν αυτό οι πολίτες από εμάς. Γνωρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πολλές κοινές αντιλήψεις για το μέλλον αλλά και αφηγήματα για το παρελθόν. Μαζι προσπάθησαν να αθωώσουν την περίοδο 2004-2009, που οδήγησε την χώρα στα όρια της ασύντακτης χρεοκοπίας και μαζι δημιούργησαν τις πλατείες των αγανακτισμένων. Σημερα, μάλιστα ταυτίζονται απόλυτα και στην επιλογή προσώπου για ΠτΔ. Άρα λέμε Οχι και στους δυο για την έλλειψη αυτοκριτικής, την απουσία προτάσεων, την συντηρητική πρόταση που καταθέτουν. Και λέμε Ναι στη νέα μεγάλη αλλαγή που θα ενώσει και θα απελευθερώσει τους Έλληνες και θα δώσει στην Ελλάδα την χαμένη της αίγλη και περηφάνεια.  

  • Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν στάσιμους. Εσείς λέτε πως γεμίζετε τις αίθουσες. Τι θα γίνει στις εκλογές;

Οποίος κυκλοφορεί ανάμεσα στους πολίτες αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί συντριπτική ήττα στο καίριο επιχείρημα του 2015: το ηθικό του πλεονέκτημα. Η λογική του νέου και άφθαρτου, ανεξάρτητα από το αν ήταν σωστή ή λάθος, κάηκε τόσο από τα ψέματα και τα τραγικά λάθη όσο και από την αλαζονεία της μη παραδοχής τους. Ο κ. Τσιπρας έταξε τα πάντα στους πάντες, οι πολίτες τον στήριξαν και αυτός τους άδειασε. Συνεχίζει να πολιτεύεται λες και θέλει να αποδείξει οτι κάθε λάθος της μεταπολίτευσης μπορεί να το επαναλάβει και να το μεγεθύνει. Απο την αλλη, δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τη ΝΔ σε όσα λέει και κάνει. Κυρίως, διότι έχει αμνησία για το παρελθόν και ειδικά την περίοδο Καραμανλή, διακατέχεται απο μονοδιάστατη επικοινωνιακή αντίληψη της πολιτικης απέναντι στα προβλήματα, ενώ το πολιτικό της σχέδιο είναι βαθιά δεξιό και ενισχύει τις ανισότητες. Αυτοί οι πολίτες θέλουν κατι διαφορετικο, κατι νέο, με σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσυνης. Στην Ελλάδα εχουν να γίνουν εθνικές εκλογές 4 χρόνια. Όσες έχουν γίνει ενδιάμεσα εχουν μηνύματα, που δεν κρύβονται. Σε κάθε κοινωνική, επαγγελματική, συνδικαλιστική, νεολαιιστικη εκλογική διαδικασία που έχει γίνει οι δυναμεις που υποστηρίζονται απο το κινημα, είναι πολύ πάνω από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ειναι μονοψήφιος. Η δε πρόσφατη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες ειναι μια ακόμα απόδειξη οτι σε εμάς βλέπουν πολλοί την πιθανή ψήφο τους. Και αυτές τις προσδοκίες δεν θα τις διαψεύσουμε.Μετα απο 4 χρόνια διαρκούς αγώνα, η προσπάθεια της Φωφης Γεννηματα βρισκει καθημερινά νέους συνοδοιπόρους σε κάθε γωνία της πατριδας μας. Και ειδικά πολλούς νέους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την νέα εποχή που φέρνει το Κινημα στην πολιτική ζωή του τόπου. Με το σχέδιο Ελλάδα καταθέτουμε την πραγματική εναλλακτική πρόταση, με στόχο την καταπολέμηση των ανισότητων της κρίσης. Δημιουργούμε τις συνθήκες μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, με όρους εμπιστοσυνης και ασφαλείας και πρόσφορο έδαφος για κοινωνική κινητικότητα. Ειναι στο δικό μας χέρι να πετύχουμε.    

  • Η ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, ήταν επιλογή της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Τι άλλαξε και σταθήκατε απέναντι από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

Εμείς μείναμε σταθεροί στην Εθνική γραμμή, έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία διαμορφώθηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμίζω, για ιστορικούς λόγους, οτι το όνομα ΠΓΔΜ συμφωνήθηκε από κυβέρνηση της ΝΔ. Η γραμμή αυτή συνοψίζεται στην εξεύρεση μια λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας που θα απαλείφει κάθε είδους αλυτρωτισμό. Η συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς αποδέχεται την ύπαρξη Μακεδονικής εθνότητας και  γλώσσας όπως και Μακεδονικού λαού, καταργεί το erga omnes και βάζει τον αλυτρωτισμό από το παράθυρο. Αυτή η θέση αρχής δεν παραβιάστηκε από εμάς, αλλα απο το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολλά, χωρίς να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Ενώ ταυτόχρονα, εργαλειοποίησε τη συμφωνία για μικροκομματικά οφέλη. Η δε ΝΔ παρασύρθηκε σε ακρότητες, που δεν συμβάδιζαν με όσα έκαναν κυβερνήσεις της.

  • Η ΠΑΣΠ, διατηρεί μια μεγάλη δυναμική στην φοιτητική νεολαία παρά τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος. Ποιο πιστεύετε είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Θα μπορουσα να γράψω έκθεση για την Πασπ. Ειναι η οργάνωση που αποτέλεσε την πρώτη, μεγάλη μου επαφή με την παραταξιακή λειτουργία και με βοήθησε να αντιληφθώ πως «μόνος σου πας γρήγορα, αλλα μαζι με άλλους πας μακριά». Οι φοιτητικές παρατάξεις, όπως και όλες οι πολιτικές συλλογικοτητες της εποχής δεν ειναι αλάνθαστοι οργανισμοί. Χρεώθηκαν όμως και πολύ περισσότερα απο όσα στην πραγματικότητα τους αναλογούσαν και τους αναλογούν. Η διαπλοκή στα πανεπιστήμια δεν ξεκινάει και δεν θα μπορούσε να ξεκινάει απο τους φοιτητές, αλλά απο ενα κλειστό σύστημα καθηγητών που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα. Απο εκεί και πέρα, η φλόγα που εχουν σημερα χιλιαδες νέα παιδιά σε όλη την Ελλάδα για μια νέα αλλαγή, που αναδεικνύει νέο μοντέλο πολιτικης με ορμή και τόλμη, αλλα και σχέδιο και αποφασιστικότητα ειναι που κάνει την ΠΑΣΠ να ανεβάζει τα ποσοστά της κάθε χρόνο. Εχει έρθει η ώρα η νέα γενιά να παρει το μέλλον της στα χέρια της. Και αυτό γινεται μόνο μέσα απο συμμετοχή και δράση. 5. Θα θέλατε μια ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με στελέχη από τη νέα γενιά στις επόμενες εκλογές; Η περίοδος του ωχαδερφισμου έχει παρέλθει. Κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική. Κανείς δε μπορεί να μιλάει για εμάς, χωρίς εμάς. Η δικιά μας Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που διανύουμε, έχει μια εξαιρετική παρουσία. Μαχητική, ουσιαστική στις παρεμβάσεις της, με τεκμηριωμένο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Και όλα αυτά, δυστυχώς, μέσα σε ένα κλίμα που πολλές φορές δεν τιμά την λειτουργία του Κοινοβουλίου με τον τρόπο και το ύφος που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Νέοι και παλαιότεροι βουλευτές συνθέτουν μια δυνατή και δεμένη  ομάδα. Αυτή θα είναι η συνταγή της επιτυχίας μας και στην επόμενη Βουλή με μια πολυπληθέστερη παρουσία. Θα είμαστε και περισσότεροι και νεότεροι.Συνέχεια, ανανέωση, πολιτική συνοχή και μαχητικότητα στην υπεράσπιση των πολλών.

  • Προτιμάτε η παράταξη να εκφράζετε από το ΚΙΝΑΛ ή μήπως είναι ώρα για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή και η κινητήριος δύναμη του Κινήματος. Δεν υπαρχει κινημα αλλαγης χωρίς πασοκ. Η ιστορία του και τα σύμβολά του μας εμπνέουν μας καθοδηγούν, μας γεμίζουν δύναμη και αποφασιστικότητα. Η εντολή των 212.000 συμπολιτών μας όμως το Νοέμβρη του 2017 ήταν η ίδρυση ενός νέου κινήματος που θα οδηγήσει σε μια νέα Αλλαγή. Ισχυρού, αυτόνομου, ανατρεπτικού. Προχωράμε στο 2ο συνέδριο μας, ως αποτέλεσμα της συζητησης όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Όλοι έχουμε στόχο τη βελτίωση της ζωης των συμπολιτών μας σε ενα προοδευτικο πλαίσιο αξιών, ιδανικών και πράξεων. Την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης στις εκλογές για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις πολιτικές εξελίξεις. 

  • Υπάρχει περίπτωση να «Γεφυρωθεί» το χάσμα ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ;

Η μόνη Γέφυρα που μας ενδιαφέρει να στήσουμε είναι αυτή με τους προοδευτικούς ανθρώπους που πίστεψαν τον κ. Τσίπρα και νιώθουν εξαπατημένοι και οργισμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του και την έκαψε αγκαλιά με τον κ. Καμμένο. Οι γέφυρες μπορούν να ενωσουν πολιτικές με ουσία και σχέδιο, όχι καρέκλες. Οι γέφυρες πρέπει να στηρίζονται σε βάσεις με αρχές, αξίες και κοινές ιδέες και πράξεις, όχι σε πολιτικές εξαγορές και ρεσάλτο. 

  • Πως κρίνετε όλες τις εξελίξεις στον αθλητισμό τους τελευταίους μήνες, ημέρες και εβδομάδες;

Επειδη ειναι φρέσκα όσα έγιναν και στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού, αξιζει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν στη θέση του Γερμανού διαιτητή, ήταν Έλληνας. Τι θα άκουγε από φιλάθλους, διοικήσεις και παράγοντες.Το πρόβλημα λοιπόν ξεπερνάει την διαιτησία και έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ελλάδα. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλα επίπεδα και προστασία του αθλητισμού από όσους θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως όχημα για άλλους σκοπούς. Να μην είναι οι ομάδες μέσο πίεσης πολιτικής και σκοπιμοτήτων. Να είναι οι αρχές ανεξάρτητες και οι νόμοι να ισχύουν για τους πάντες, παντα και παντού.Δεν μπορεί να θελουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αλλα να μην μπορούν να πάνε σε ένα γήπεδο, να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες. 

Related Articles

Back to top button