ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο npress.gr – Το Σάββατο έρχεται στη Ναύπακτο για την παρουσίαση του βιβλίου του

Χρησιμοποίησα την μυθιστορηματική γλώσσα υπακούοντας στην ιστορική αλήθεια των πολιτικών συμβάντων.

12819324_828570280620151_1343413541994503678_o

Για το νέο του βιβλίο”Ταξίδι του μέλιτος” μας μίλησε πριν λίγο τηλεφωνικά ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός Μίμης Ανδρουλάκης. Γράφει για ένα ταξίδι στην Αμερική το οποίο γίνεται υπό το βάρος της ήττας του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920 και προ της επερχόμενης μικρασιατικής καταστροφής.

 

Είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στη Ναύπακτο;

Η Ναύπακτο είναι μια υπέροχη πόλη την οποία έχω επισκεφτεί και στο παρελθόν. Έχω κάνει άλλωστε και άλλη παρουσίαση βιβλίου μου εκεί. Έχει πλούσια ιστορία και μοναδικές ομορφιές. Μου αρέσει καταπληκτικά και η Ορεινή Ναυπακτία.

Στο προηγούμενο βιβλίο μου, το «Αλλέγκρα» έχω πολλά στοιχεία από τη Ναύπακτο. Στο τελευταίο κεφάλαιο, υπάρχουν αναφορές και σύνδεση του Νόβα, του Βενιζέλο και της οικογένειας Μπούλγκαρι.

Στο νέο σου βιβλίο “Ταξίδι του μέλιτος”, κάνεις αναφορά σε ένα άγνωστο ταξίδι του Βενιζέλου στην Αμερική εν μέσω της Μικρασιατικής καταστροφής. Πες μας δυο λόγια γι αυτό το ταξίδι.

Γαμήλιο ταξίδι. Κανονικό γαμήλιο και άγνωστο μέχρι στιγμής. Ένα μυστηριώδες, γαμήλιο ταξίδι του στην Αμερική εν μέσω Μικρασιατικής εκστρατείας. Ένα ταξίδι που κράτησε επτά μήνες. Την περίοδο εκείνη ο Βενιζέλος είναι με κομμένα φτερά καθώς έχει μόλις χάσει τις εκλογές.

Στο ταξίδι αυτό, ο Βενιζέλος θα πάει στην Νέα Υόρκη,  στο Σικάγο, στην Καλιφόρνια, στην Φλόριντα, αλλά και στην Κούβα.

Ήταν και από τους πρώτους που ανέβηκε στο Μάτσου Πίτσου, στα 4,000 μέτρα.

Εκεί λοιπον γνωρίζει σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα βοηθήσουν την Ελλάδα αργότερα με διάφορους τρόπους Την εποχή εκείνη ο Ελληνισμός ζούσε δραματικά γεγονότα στην μικρά Ασία.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο, μπόρεσα να καταγράψω αυτή την τρομερή αντίφαση, αυτή την ένταση που έζησε με έναν δραματικό τρόπο. Ταυτόχρονα ο Βενιζέλος μεταφράζει Θουκιδίδη και την Σικελική εκστρατεία των Αθηναίων που οδήγησε στον όλεθρο της Αθήνας. Αυτό είναι μοναδικό. Μου έδωσε την δυνατότητα να φέρω στην επιφάνεια πλευρές της ζωής του εντελώς άγνωστες.

Επίσης υπάρχει για πρώτη φορά όλη η ερωτική ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου η οποία παρέμενε στην σκιά. Γνωρίζουμε μόνο για τις δυο γυναίκες τις οποίες παντρεύτηκε. Δεν ήταν όμως αυτός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχει μια παράξενη διασταύρωση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τις πιο συναρπαστικές γυναίκες της εποχής όπως ήταν για παράδειγμα η Βιρτζίνια Γουλφ.

Που βρήκες όλα τα στοιχεία που περιγράφεις στο βιβλίο;

Για να γράψω αυτό το βιβλίο έπρεπε να ψάξω παντού για στοιχεία. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Βρήκα την αλληλογραφία εκείνης της περιόδου και πολλά άλλα στοιχεία. Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να φέρω στην επιφάνεια έγνωστες πτυχές της ιστορίας αλλά και καινούργιες προσωπικότητες. Άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο δράμα που έζησε η Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Στο βιβλίο υπάρχουν όλες οι διάσημες γυναίκες της Ευρώπης, εκείνης της περιόδου. Στο πλοίο από την Αγγλία για Αμερική ο Βενιζέλος γνωρίζει σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της εποχής.

Μέσα απο το βιβλίο αυτό, έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία για την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο αυτό το Σάββατο, 19 Μαρτίου, στις 21:00 στο βιβλιοκαφέ Adagio II, στη Ναύπακτο.

Related Articles

Back to top button