ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εγώ μπορώ να τρέξω μαραθώνιο; Γράφει η Ελευθερία Ζαπαντιώτη

Έχει γίνει της μόδας πλέον, να θέλουν να τρέξουν όλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους το μαραθώνιο δρόμο. Κάποιοι ξεκινάνε με τα 5 χλμ μετά πάνε στα 10 χλμ και στο τέλος θέλουν να κάνουν μαραθώνιο.
Και αφού με ρωτάς εσύ, φυσικά και μπορείς να τρέξεις το μαραθώνιο απλά θα πρέπει να κάνεις και την ανάλογη προετοιμασία. Πρέπει να ξεκινήσεις σταδιακά. Τα 5 χλμ και τα 10 χλμ σε έναν αγώνα είναι μια καλή ιδέα για να μπεις στο αγωνιστικό κλίμα και να αισθανθείς την κόπωση τη σωματική αλλά και την ψυχική. Είναι μια καλή αρχή για να μάθεις να αγωνίζεσαι να μην τα παρατάς, να δεις πως μπορεί το σώμα σου να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό που λέγεται χιλιόμετρα.
Σταδιακά, όμως, για να μπορέσεις να τερματίσεις τα 42.195 μέτρα θα πρέπει να αυξήσεις κατά πολύ τα χιλιόμετρα που καλύπτεις στην προπόνησή σου. Θα πρέπει να καταφέρεις στην προπόνησή σου να μπορείς όταν θα έχεις το μεγάλο κομμάτι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα να φτάσεις μέχρι και τα 30-35 χιλιόμετρα.
Θα πρέπει επίσης, να βάζεις ένταση στην προπόνησή σου. Να δουλεύεις σε υψηλές εντάσεις για να προετοιμάσεις τον οργανισμό σου για τις υψηλές απαιτήσεις του αγώνα.
Ένα άλλο κομμάτι που ωφείλεις να προσέξεις για να καταφέρεις να τερματίσεις είναι η διατροφή. Καλό θα είναι η διατροφή σου να ειναι πλούσια σε υδατάνθρακες για να μπορείς να χρησιμοποιείς την ενέργεια ως καύσιμη ύλη για την κάλυψη χιλιομέτρων. Όσο δε για την αθλητική περιβολή πρέπει να είναι άνετη, ξεκούραστη και ιδανική για να μπορείς να κάνεις προπόνηση αλλά και για να τη δοκιμάσεις για τον αγώνα.
Και αφού έχεις κάνει 5 χλμ για αρχή, αφού πήρες την παρέα σου και τερμάτισες και τα 10 χλμ, αφού έχεις προσθέσει και χιλιόμετρα στην προπόνησή σου, τι σε εμποδίζει να δηλώσεις συμμετοχή στον ημιμαραθώνιο; Είναι το μισό του μαραθωνίου. Ακριβώς αυτό που θες. Ένα μικρότερο σε απόσταση δυσκολότερο σε ένταση κομμάτι πριν την συμμετοχή σου στο μαραθώνιο.
Και αν τα κάνεις όλα αυτα, σε συνδυασμό με διατάςεις μετά την προπόνηση, με τη σωστή ενδυνάμωση αλλά και σωστή αποκατάσταση, δεν έχεις τίποτα να σε κάνει να αισθάνεσαι ανίκανος στο να τερματίσεις έναν μαραθώνιο.
Καλά χιλιόμετρα στα πόδια σου!
*Ελευθερια Ζαπαντιώτη , καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού, πρωταθλήτρια στο βάδην