ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσοι περπάτησαν μαζί του, ήταν εκεί

Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος, χορεύει πάνω στο φτερό του καρχαρία. Χθες, έδωσε μια συναυλία ζωής παρέα με τους καλλιτέχνες που σημάδεψε με τη μουσική του και που τον σημάδεψαν με τις ερμηνείες τους.

 

Του Κων/νου Λουκόπουλου

Ο Θάνος Μικρούτσικος παλεύει με τον καρκίνο. Όπως λέει και ο στίχος του ποιητή της θάλασσας, Νίκου Καββαδία, τον οποίο έντυσε μουσικά, χορεύει πάνω στο φτερό του καρχαρία. Τα δυο προηγούμενα βράδια ήταν στο Θέατρο Βράχων για δυο συναυλίες μαζί με όσους περπάτησαν μαζί του. Και ήταν όλοι εκεί. Η Χάρις Αλεξίου, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεραντζας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Συνολικά, πάνω από 15.000 άτομα είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτές τις συναυλίες. Ο Θάνος Μικρούτσικος παρά το πρόβλημα υγείας του για 3 ολόκληρες ώρες δεν αποχωρίστηκε το πιάνο του. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ίδιος «με τα τραγούδια του οι άνθρωποι έχουν ερωτευθεί, έχουν χωρίσει, έχουν πονέσει…» και φρόντισε αυτά τα τραγούδια να ακουστούν ξανά, ίσως πιο δυνατά από ποτέ με τη βοήθεια των βράχων.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας. Ο συνθέτης καλώντας τους καλλιτέχνες στη σκηνή εξιστορούνταν το πώς γνωρίστηκε μαζί τους και πώς ξεκίνησε η συνεργασία τους και αυτοί με τη σειρά τους του ανταπέδιδαν την ευγνωμοσύνη τους για τη μουσική που τους χάρισε. Ακόμη και ο μεγάλος Δημήτρης Μητροπάνος κατά κάποιο τρόπο ήταν εκεί αφού δια στόματος των υπολοίπων ακούστηκαν τα τραδούδια του με το Μίλτο Πασχαλίδη να λέει «για το Μήτσο»

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι της συναυλίας για τον Νίκο Καββαδία που νοητά και αυτός περπάτησε μαζί με τον συνθέτη. Το μαχαίρι δια στόματος Κώστα Θωμαϊδη, το Καραντί από τον Γιώργο Νταλάρα, Ο Γουίλι από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ταξίδεψαν για ακόμη μια φορά τους θεατές στις θάλασσες του ποιτητή.

Αναμφίβολα, η πιο ανατριχιαστική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Θάνος Μικρούτσικος απέμεινε μόνος στη σκηνή για να ερμηνεύσει με περισσότερο πάθος από ποτέ τους 7 νάνους στο ss Cyrenia. Για τα επόμενα λεπτά μετά το τραγούδι το μόνο που ακουγόταν στο θέατρο Βράχων ήταν το χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών στη θέα του συνθέτη ο οποίος σκούπιζε τα δάκρυά του από τη συγκίνηση.

Βέβαια, δεν παρέλειψε να αστειευτεί περισσότερες από μια φορές με τις ατάκες του όπως πχ για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου του οποίου δυο πράγματα σύμφωνα με τον ίδιο έχουν μείνει αναλοίωτα στο χρόνο «η φωνή και η γαμημένη του μύτη»

Το τέλος της βραδιάς ήταν άκρως συγκινητικό αλλά και ελπιδοφόρο. Όλοι οι καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τη «Ρόζα» και στο τέλος τον λόγο πήρε ο Θάνος Μικρούτσικος ο οποίος γεμάτος συγκίνηση είπε αναφερόμενος στο πρόβλημα υγείας του «Θα το παλέψουμε και θα τα ξαναπούμε». Και αυτή ήταν και η ευχή όλων. Να συνεχίσει για χρόνια ακόμη να μας ταξιδεύει μέσα από τα τραγούδια του όπως έκανε τόσα χρόνια, αυθεντικός και με αστείρευτο ταλέντο και αγάπη για τη μουσική.

 

 

Tags

Related Articles

Close
Close