ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μ’ ακούς»: Xοροθέατρο από την ομάδα DiZgravity στο θέατρο Παύλου Κουρτίδη

Μετά από δύο συνεχείς χρονιές το έργο «Μ’ ακούς» της χοροθεατρικής ομάδας DiZgravity ολοκληρώνεται. Η τελευταία παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο Θέατρο ΠΚ.

 

[ads1]

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Η παράσταση αντικατοπτρίζει το σήμερα καθώς παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας αντιμέτωπη με τη βίαιη οικονομική κρίση και φωτίζει τα προβλήματα που αυτή φέρνει στην επιφάνεια.

 

Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τα κοινωνικά προβλήματα μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον; Πώς επιδρά πάνω τους το εκπαιδευτικό σύστημα; Τι κάνει ένας πατέρας όταν βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχείς μειώσεις στο μισθό του; Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις σε ένα ζευγάρι που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ζητήματα διαβίωσης; Τι είναι βία εν τέλει; Προσωπικό ζήτημα, οικογενειακό ή κοινωνικό;

 

Το έργο «Μ’ ακούς» πραγματεύεται τη βία όλων των ειδών και δίνει φόρο τιμής στα θύματά του.

 

Δείτε το Trailer της παράστασης: https://youtu.be/3VQc7GO9Yss

 

Συντελεστές:

Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου

Σκηνοθεσία: Τάνυα Βασδάρη

Χορογραφίες: Τάνυα Βασδάρη, Τania Economo

Trailer – Φωτογραφία αφίσας:  cGc films – http://www.cgcfilms.com/

Σχεδιασμός φωτισμού : Απόστολος Τσιτσώνης

Φωτογραφίες: Ευάγγελος  Καραλής

Ενδυματολόγος: Γιάννης Περίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Κατερίνα Αλεξανδράκη, Steve Bart

 

Ερμηνεύουν: Μαρία Βασιλειάδη, Βαλεντίνη-Ελένη Βεκκίνι, Φλώρα Καραβελατζή, Βλοτίνα Νουλέλλη, Αρετή Σταμπόγλη, Μεταξία Ταμπούρλου, Δημήτρης Τσικούρας, Πωλίνα Χαλά

Find us on:  / dizgravity

https://www.facebook.com/DiZgravity

 

 

Μερικές κριτικές από τις πρώτες παραστάσεις στο θέατρο ΠΚ:

  1. Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα: «Επιτέλους! Ένα σύγχρονο χορόδραμα για την Κρίση και πως αυτή πλήττει κυρίως τους νέους και ειδικά τους εμπνευσμένους, τους σπουδαγμένους, τους καλλιτέχνες, τους ανήσυχους και ψαγμένους. Χάρμα οφθαλμών και ηδονή αισθήσεων αυτή η πανδαισία χρωμάτων, ήχων, συναισθημάτων, μηνυμάτων, λόγου αρθρωμένου, καθαρού και εύηχου. Φαίνεται ότι το μεταμοντέρνο (για να μην το βρίζουμε μόνον) μας απελευθέρωσε να μπορούμε να εκφραστούμε επί σκηνής…»… «Η ομάδα DiZgravity ενιαία κι αδιαίρετη, κανένα «εγώ» δεν ξεχώριζε, ούτε καν της συνο-χορογράφου και σκηνοθέτιδος, έδωσε ένα μάθημα αισθητικής, υποκριτικής, πλαστικής κίνησης, φωνητικής και ΉΘΟΥΣ…»…»Αυτά τα σύντομα και διόλου κακεντρεχή για την λεγομένη «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» μέσα στην οποία εντάσσεται και διακρίνεται αυτό το χοροθεατρικό διαμάντι που ανεβαίνει στο θέατρο ΠΚ.»

 

 2. Έθνος OnLine: «Το χοροθέατρο είναι ένα είδος τέχνης που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στην Αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή. Καλείται να συνδυάσει δύο κατά τ’ άλλα αυτόνομες μορφές τέχνης και, στην πετυχημένη του εκδοχή, έχοντας συντελεστεί η ώσμωση μεταξύ τους, να παραδώσει ένα νέο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα σύνθεσης που ξεπερνάει το απλό άθροισμα των συστατικών του μερών. Οι δημιουργοί της παράστασης «Μ’ ακούς» κερδίζουν αυτό το στοίχημα, καταθέτοντας ένα ξεχωριστό σύνολο κίνησης και λόγου…. »   «Πετυχαίνουν έτσι να αφηγηθούν με πληρότητα την «ιστορία» τους… Με μερικές πραγματικά διεισδυτικές σκηνές όπως αυτή που αφορά στην επίδραση των νέων τεχνολογιών και των Social media στην ανθρώπινη επαφή, καθώς και την έντονα συναισθηματική σκηνή του φινάλε, που οδηγεί στην αφηγηματική κορύφωση-πλήρωση αυτού που έχει προοικονομηθεί από τις πρώτες στιγμές του έργου, ο θεατής γίνεται μάρτυρας καταστάσεων που ίσως δεν απέχουν και τόσο από τη δική του πραγματικότητα.»

 

  1. Από την Αλεξία Καλογεροπούλου (υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών): «Η ομάδα DiZgravity κατάφερε να αποτυπώσει άρτια, περιεκτικά και δυναμικά την πραγματικότητα, συνδυάζοντας το λιτό αλλά καίριο κείμενο της Χριστίνας Μητροπούλου με τις εξαιρετικές χορογραφίες της Τάνυας Βασδάρη (που σκηνοθέτησε επίσης την παράσταση) και της Tania Economo. Στην παράσταση «Μ΄ακούς» ζήσαμε δυνατές στιγμές. Οι κινήσεις των χορευτών τεχνικά άρτιες, συντονισμένες άψογα, άλλοτε δυναμικές και άλλοτε απαλές σαν χάδι, συνέθεταν εικόνες γνώριμες πια στην Ελλάδα της κρίσης και αποτύπωναν συναισθήματα που ούτε τα λόγια δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν τόσο εύγλωττα. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η χορογραφία που σχετιζόταν με το θέμα των ναρκωτικών. Και δεν θα μπορούσαμε ασφαλώς να μην σχολιάσουμε τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές που πλαισίωναν άριστα κάθε στιγμή της παράστασης»… «Συνοπτικά, το «Μ’ ακούς» είναι μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς και την προτείνουμε χωρίς επιφύλαξη. Παρά το «βαρύ» θέμα και τη ρεαλιστική αντιμετώπισή του από την ομάδα DiZgravity, φεύγοντας νιώσαμε πιο δυνατοί. Νιώσαμε ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των σκέψεων και της ζωής, να αλλάξουμε την οπτική μας, να μην αφεθούμε έρμαια στη λαίλαπα μιας σαρωτικής κρίσης».

 

Το «Μ’ ακούς» προκαλεί τον θεατή να σταθεί για λίγο και να σκεφτεί τι κάνει, να αναστοχαστεί, να αναπλαισιώσει τα νοήματα που κυριαρχούν στη ζωή του και να πάρει την απόφαση να μην αφήνει πια τα ασήμαντα να σκεπάζουν τα ουσιώδη.»

 

  1. Γιώργος Καββαδίας: «Μ’ ακούς», μια χοροθεατρική παράσταση που πραγματεύεται το σήμερα χωρίς υπερβολές, αλλά και χωρίς να μασάει τα λόγια της… Η σεναριογράφος θέλησε να πάρει μια τέτοια οικογένεια και να τη βουτήξει μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μέσα στο άγχος ενός αύριο αβέβαιου, μιας κοινωνίας σε οικονομική κρίση που ψάχνει τον εαυτό της, ενός ανθρώπου που χάθηκε βαδίζοντας στο μεταίχμιο συνείδησης και άγνοιας. Αυτά που είδαμε, δεν ήταν πράγματα που δε γνωρίζαμε, δεν ήταν πρωτόγνωρα βιώματα. Ήταν όμως απόφαση της συγγραφέως να τα συνδέσει όλα μεταξύ τους και να τα αναδείξει μέσα από μια ιστορία «δική μας», και το πέτυχε!… Η Τάνυα και η Tania από τη μεριά τους έκαναν πολύ καλή δουλειά στις χορογραφίες. Έβγαλαν προς τα έξω αυτό που έπρεπε να βγει με την ένταση που έπρεπε να του αποδοθεί. Κορυφαίες στιγμές οι χορογραφία των επαιτών και των ναρκομανών, και η κωμικοτραγική χορογραφία της εφορίας.

 

 

INFO

Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21.45

Τηλ. 210 9011677
Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος)

Εισιτήρια: 10 € κανονικό, 7 € μειωμένο (ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ, ΣΕΧ, άνεργοι)

Κρατήσεις: http://www.pktheater.gr/index.php?target=book&alias=%CE%9C%27+%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82

Εμφάνιση M'AKOUS_4649.JPG

Εμφάνιση M'AKOUS_4663.JPG

Εμφάνιση M'AKOUS_4680.JPG

 

 

Related Articles

Close
Close