ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα βιβλίο, ένας άντρας, μια αιώνια αγάπη: Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας

Δρ Κατερίνα Κολτσίδα

Υπάρχουν σπουδαία βιβλία, εξαιρετική λογοτεχνία, σπάνιοι χαρακτήρες, συγκλονιστικές ηθογραφίες. Διαβάζοντάς τα κατανοούμε μια εποχή, λατρεύουμε μια γλώσσα, εισδύουμε στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, κατανοούμε τον πόνο, τον τρόμο, τις έξεις, το πάθος. Όμως εγώ δεν θα γράψω για ένα από τα αριστουργήματα της κλασικής παγκοσμίου λογοτεχνίας, αλλά για κείνο το βιβλίο που έχω αγαπήσει περισσότερο, για τον «Έρωτα στα χρόνια της Χολέρας», του Κολομβιανού Νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που δίχως δεύτερη σκέψη, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην καρδιά μου.

321

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» (El amor en los tiempos del cólera) εκδόθηκε το 1985, τρία χρόνια αφού ο Μάρκες είχε βραβευθεί με το νόμπελ λογοτεχνίας, και ενώ είχε ήδη συγγράψει το αναμφισβήτητο αριστούργημά του, «Εκατό χρόνια μοναξιάς». Αξίζει να σημειώσουμε οτι η αγγλική έκδοση δεν ήρθε παρά το 1988, ενώ στα Ελληνικά κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την δημοσίευσή του, το 1986, καταδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με την λατινοαμερικανική λογοτεχνία.

Ο νεαρός Φλορεντίνο Αρίσα ερωτεύεται σφόδρα την Φερμίνα Δάσα. Όμως ο ανερχόμενος επιχειρηματίας πατέρας της αντιδρά σε αυτόν τον ακατάλληλο έρωτα για την κόρη του, απομακρύνει τους νέους, και τελικώς την παντρεύει με τον γιατρό Χουβενάλ Ουρμπίνο, με τον οποίο βιώνουν μια ήρεμη οικογενειακή ευτυχία. Ο Φλωρεντίνο, απ την άλλη, υποφέρει. Αλλά δεν το βάζει κάτω. Η απώλεια της Φερμίνα δεν εξαφανίζει την προσωπική του ζωή, την επαναπροσδιορίζει. Παρότι αναπνέει με μοναδικό στόχο να την κατακτήσει, δεν εγκαταλείπει τη ζωή του, δεν παραδίδεται στην δυστυχία, δεν ρέπει στην αφάνεια. Και η ζωή τον αποζημιώνει. Ο γιατρός Ουρμπίνο πεθαίνει, και ο Φλορεντίνο, επιτυχημένος επιχειρηματίας πλεον, ξεκινά εκ νέου την προσπάθεια κατάκτησης της Φερμίνας, που δεν είναι πια ούτε νέα, ούτε όμορφη, είναι όμως «εκείνη», ο απώτερος σκοπός της ζωής του. Η Φερμίνα δεν είναι το τρόπαιο που αγωνίζεται να κατακτήσει αλλά η γυναίκα σύμβολο, που περιμένει να ολοκληρώσει την ψυχή του. Και την κατακτά. Μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες την κάνει δική του, σε ένα ατελείωτο ταξίδι πάνω-κάτω στον ποταμό, ένα ταξίδι πέρα από τόπο και χρόνο, ένα ταξίδι σύμβολο του πείσματος, της επιμονής, της υπομονής, του πάθους, δηλαδή του έρωτα.

El-amor-en-los-tiempos-del-cólera

 

Ο «έρωτας στα χρόνια της χολέρας» δεν είναι η μοναδική ιστορία αγάπης, ούτε βέβαια η πιο συγκλονιστική. Υπάρχουν πολλές άλλες: δραματικές, παθιασμένες, τραγικές, ανεκπλήρωτες… Οι περισσότερες όμως αφορούν νέους, εφήβους σχεδόν, που διακατέχονται από τον πόθο και το πάθος. Έρωτες που φλέγονται στα νεανικά κορμιά, που ανυψώνουν ή καταστρέφουν, που συγκινούν ή συγκλονίζουν, πάντως έρωτες που σπάνια γνωρίζουμε αν είχαν ή όχι διάρκεια στο χρόνο. Ο «έρωτας στα χρόνια της χολέρας», όμως, μιλά για την απόλυτη, δυνατή κι άρα συγκλονιστική ιστορία της αντρικής ανυποχώρητης αγάπης, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο της, ούτε έβαλε τέλος σαν τον Βέρθερο, όταν έχασε το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του, αλλά περίμενε, υπομονετικά, μαζεύοντας κάθε πιθανό και απίθανο αντικείμενο που συνδεόταν με την αγαπημένη του, ώσπου να την «κάνει δική του», όχι δραματικά, όχι συγκλονιστικά, όχι παθιασμένα, αλλά με την ήρεμη σταθερή και αναμφισβήτητη δύναμη ψυχής με την οποία την περίμενε όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί οι μεγάλοι έρωτες δεν είναι αυτοί που σφραγίζουν μια εποχή, αλλά κείνοι που διατρέχουν στις εποχές, ξεπερνώντας τον χρόνο.

Gabriel Garcia Marquez, Nobel Prize-winning athor, seen in this 1982 file photo, had a cancerous tumor removed from his lung Thursday, according to doctor at the Santa Fe Foundation Clinic in Bogota, Colombia. A statement from the clinic said the prognosis was but gave few details. Garcia Marquez, 65, won the Nobel prize for Leteratur in 1982. (AP-Photo) 1982

 

Ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1927.

 

 

Related Articles

Back to top button
Close
Close