ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεκδικούμε ισότητα και αξιοπρέπεια – 8 Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

 koltsida

Δρ Κατερίνα Κολτσίδα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας* είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για ισότητα και αξιοπρέπεια. Δεν είναι μια ημέρα για να δεχθούμε αγάπη και θαυμασμό, ούτε για να δείξουμε πόσο «φίνες» είμαστε, αλλά αντίθετα μια ημέρα που οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στο φύλο μας και την θέση μας στην κοινωνία. Γιατί ποτέ δεν μας προσφέρθηκε τίποτα απλόχερα. Γιατί όλες οι κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος πραγματοποιήθηκαν μέσα από σκληρούς και ενίοτε ανελέητους αγώνες απέναντι όχι μόνο στο κράτος, τους εργοδότες, και την κοινωνία, αλλά απέναντι στην ίδια μας την οικογένεια: στους πατεράδες μας, τους άντρες μας και τους γιους μας.

112

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν ορίστηκε για να διασκεδάσουμε την φύση μας, αλλά για να σταθούμε η μία δίπλα στην άλλη και απέναντι σε όσους και όσα καταστρατηγούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας ! Η 8η Μαρτίου δεν είναι μόνο μέρα μνήμης των αγώνων αλλά επαναπροσδιορισμού τους.

113

Σήμερα, που η βαρβαρότητα έχει παρεισφρήσει σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, που το προσφυγικό θέτει επίμονα και καταλυτικά (και δίπλα μας) το θέμα του κατατρεγμού των γυναικών, που η κακοποίηση των γυναικών αυξάνεται και οι καταγγελίες μειώνονται, που τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα συρρικνώνονται, που η κοινωνία μας βάζει και πάλι στο περιθώριο, αφού «η θέση μας είναι στην οικογένεια», που η επροσώπησή μας στην Βουλή είναι μικρή ενώ στην Κυβέρνηση ελάχιστη, η σημερινή ημέρα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, γιατί σηματοδοτεί όχι μόνο την ανάγκη αλλά και την υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε –ξανά !- για τα αυτονόητα !

1133333

*Στις 8 Μαρτίου του 1857, στη Νέα Υόρκη, εξεγέρθηκαν εργάτριες σε υφαντουργίες διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση. Υπολογίζεται οτι εργάζονταν 16 ώρες ημερισίως, και φυσικά οι αμοιβές τους ήταν πολύ κατώτερες από εκείνες των ανδρών. Πρόκειται για μια από τις πρώτες σημαντικές απεργίες όχι μόνο του γυναικείου, αλλά του εργατικού κινήματος ευρύτερα. Οι περισσότερες απολύθηκαν σύντομα ενώ οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία, αλλά το κίνημα είχε ήδη πάρει φωτιά !

Το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ εορτάστηκεγια πρώτη φορά η 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας, με τη Σοσιαλιστική Διεθνή να υιοθετεί τον εορτασμό αυτό δύο χρόνια αργότερα. Με πρωτοβουλία, μάλιστα, της φεμινίστριας Αλεξάνδρα Κολλοντάι, η 8η Μαρτίου ορίστηκε ως επίσημη αργία της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1975 ο ΟΗΕ όρισε την ημέρα αυτή ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Related Articles

Back to top button
Close
Close