ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ.Παιδείας: Αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων- Ποιες οι αλλαγές

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για ταχεία αναγνώριση των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων.

Η τροπολογία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο για να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα. Με την τροπολογία το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αναμένεται να καταργηθεί με την τροπολογία, έχει «μπλοκάρει» περίπου 3000 αιτήσεις υποψηφίων. Στην θέση του θα δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα ενώ σε ο,τι αφορά στην αναγνώριση του πτυχίου για πρόσληψη στο δημόσιο θα ισχύει κατά περίπτωση ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το Κολέγιο, που το χορηγεί.

«Λειτουργούν κάποια Κολέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί και με το καθεστώς των Κολεγίων Έχουμε σχέδιο και θα μελετήσουμε συνολικά το πλαίσιο των Κολεγίων. Μελετάμε το νέο νόμο για το ΣΑΕΠ. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων. Κοιτάμε συνολικά το θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πως μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο».

Related Articles

Back to top button
Close
Close