ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ με στόχο να εκτεθούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν πριν λίγο την προσπάθεια καθαίρεσης του Τραμπ, ο οποίος θα είναι μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία που δύο φορές επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο στο Καπιτώλιο.

Το νομοσχέδιο παρουσίασε ομάδα Δημοκρατικών επίσημα πριν λίγο, όπου κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ ότι υποκίνησε τα επεισόδια που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο με πέντε θανάτους. Στόχος της κίνησης που δύσκολα θα ψηφιστεί από την Γερουσία, είναι να εκτεθούν οι Ρεπουμπλικάνοι και να ταυτιστούν με τις κινήσεις του Τραμπ.

Το άρθρο καθαίρεσης εισήχθη από τους βουλευτές Τεντ Λιου, Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τζέιμι Ράσκιν. Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπαναμένεται ότι θα γίνει την Τετάρτη. 

Εάν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τραμπ, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ εναντίον του οποίου ξεκίνησε δύο φορές η διαδικασία καθαίρεσης.

«Παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις Τραμπ»

Στην πρότασή τους οι Δημοκρατικοί αναφέρονται στην 6η Ιανουαρίου, όταν εξελίσσονταν η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό και με βάση τη 12η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο, για κοινή συνεδρίαση. 

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπεπανειλημμένα προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως προϊόν απάτης και ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από τον αμερικανικό λαό ή από ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους. 

Λίγο αφότου η κοινή συνεδρίαση ξεκίνησε, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε σε πλήθος στην Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας ψευδείς καταγγελίες ότι «κερδίσαμε τις εκλογές». 

Επίσης, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, έκανε δηλώσεις που με το περιεχόμενό τους ενθάρρυνε και πέτυχε εκ του αποτελέσματος, παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο. «Εάν δεν παλέψετε, δεν θα έχετε χώρα πλέον». Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του πλήθους παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις του Τραμπ με σκοπό να παρέμβουν στην κοινή συνεδρίαση, που είχε το συνταγματικό καθήκον να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, εισήλθαν παράνομα και βανδάλισαν το Καπιτώλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν αξιωματικούς επιβολής του νόμου,απείλησαν μέλη του Κογκρέσου, τον αντιπρόεδρο και προσωπικό του Κογκρέσου και προχώρησαν σε πράξεις βίαιες, θανατηφόρες, καταστροφικές.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών να ανατρέψει και να υπαγορεύσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμ ζήτησε από αξιωματούχο της Τζόρτζια να ανατρέψει τα αποτελέσματα της Πολιτείας και τον απείλησε αν δεν το κάνει. 

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και τους θεσμούς της Κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ομοιογενές τμήμα της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην πρόταση. 

Μάλιστα, η πλευρά των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι πράξεις του καταδικνύουν ότι θα παραμείνει απειλή στην εθνική ασφάλεια, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία. 

Ως εκ τούτου ζητούν την καθαίρεσή του και τη δίκη του, την απομάκρυνση από το γραφείο του και την απαγόρευση να κατέχει και να απολαμβάνει κάθε θέση αξιωματούχου, κάθε τιμή ή έσοδα από τις ΗΠΑ. 

Related Articles

Back to top button