ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης για αναδρομικά: «Τα λεφτά δεν υπάρχουν»

Για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα αναδρομικά συντάξεων μίλησε το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

«Τα χρήματα είναι πάρα πολλά», είπε ο υπουργός λέγοντας το ύψος των χρημάτων μετά την πρώτη απόφαση ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους. «Σα βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά είναι μία άσκηση που θα την πάρουμε συνολικά σαν κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Αυτό που μπορώ να σας πω ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν. Ο κοινωνικός προϋπολογισμός δεν έχει τα χρήματα τα συγκεκριμένα», είπε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Με τον υπουργό Οικονομικών και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα πρέπει να βρούμε λύση για όλο τον κόσμο που έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ […] είναι τεράστιο το ζήτημα του οικονομικού βάρους.»

Προσθέτοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και όποια δικαστική απόφαση εκδοθεί, θα υλοποιηθεί, σχολίασε: «Είναι δύσκολο ζήτημα καθώς τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογιστεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνονυμε ό,τι μπορούμεμαζί με το υπουργείο Οικονομικών και να υλοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ.»

Να μην «τρέξουν» σε δικηγόρο όσοι δεν είχαν προσφύγει

Στις 13 Ιουλίου, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει άκυρες τις μειώσεις στις συντάξεις για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, δικαιώνονται περίπου 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά.

Η απόφαση όμως αφορά περίπου 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και το υπουργείο επιμένει πως όσοι δεν είχαν προσφύγει, δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθούν τώρα σε νομικούς, καθώς θα δοθεί λύση με διάταξη νόμου. «Το εύρος και ο τρόπος» καταβολής αναδρομικών, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση που προανήγγειλε και σχετική δήλωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. .

«Ως κυβέρνηση παρακολουθούμε την εξέλιξη, μελετάμε την απόφαση που θα συνδυαστεί την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους». «Επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας». 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button