ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Σταϊκούρα

Άρχισε πριν λίγο στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με εντάσεις, με τους Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίρνουν τον λόγο.

Οι βουλευτές της ΝΔ επιχείρησαν να διευρύνουν το εσωκομματικό ρήγμα που ταλαιπωρεί την Κουμουνδούρου υποστηρίζοντας ότι βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν να πλήξει τον Χρήστο Σταϊκούρα αλλά να εκθέσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την ίδια ώρα, οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις, τόσο το Κίνημα Αλλαγής, όσο και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 επιφύλαξαν σκληρή κριτική τόσο στην ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας άκαιρη, άστοχη και υποκριτική υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε «συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της υπερφορολόγησης που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019 στην μεσαία τάξη ενώ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης έχουν προωθηθεί μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων ύψους 24 δις ευρώ.

«Εσείς αυξάνατε φόρους εμείς τους μειώνουμε. Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υπενθύμισε τις υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τι τελικά συνέβη:

– Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

– Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν σε ξένη χώρα, όμως θα έχουν πρόβλημα να τους εφαρμόσουν στην Ελλάδα», προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς. Έπαιρναν μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

– Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ αρχικά υποστήριζαν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια έλεγαν ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»

– Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν τη «σεισάχθεια», κατήργησαν, το 2019, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας. Αλήθεια, πόση ακόμη υποκρισία διαθέτουν ο κ. Τσίπρας και το Κόμμα του; Ο ΣΥΡΙΖΑ των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της προστασίας της 1ης κατοικίας».

Βορίδης: Πρώτη φορά στα χρονικά τέτοια πρόταση δυσπιστίας

«Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο προηγούμενο» ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με καυστική διάθεση σχολίασε πως «αντί να υπάρχει κυβερνητική φθορά αυτό που βλέπουμε είναι να ενισχύεται η κυβέρνηση Αντί να έχει εσωκομματικά προβλήματα η κυβέρνηση τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν προλαβαίνουμε να ακούμε τον Κοντονή τον Πολάκη τη Ζανέτ…».

Με την ίδια διάθεση επιχείρησε να διευρύνει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση «για να κόψει τα φτερά του Τσακαλώτου. Το έκανε για να μας φέρει εδώ και τα πεπραγμένα του Υπουργού του. Γιατί η πρόταση μομφής που καταθέτετε σήμερα δεν είναι κατά του Σταϊκούρα. Κατά του Τσακαλώτου είναι. Αυτός επέβαλε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επί των ημερών του καταργήθηκε η προστασία της α’ κατοικίας».

«Είστε μοναδικό παράδειγμα αντιπολίτευσης που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κορωνοϊό, επιθετικότητα Τουρκίας και πέφτει η αντιπολίτευση δημοσκοπικά δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο προηγούμενο είστε μοναδικό παράδειγμα» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Επίθεση στα ΜΜΕ από Αχτσιόγλου – Σκουρλέτη

Νωρίτερα, οι Εφη Αχτσιόγλου και Πάνος Σκουρλέτης που άνοιξαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την συζήτηση επιχείρησαν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυθεντικό εκφραστή της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, εξαπέλυσαν επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι δεν προβάλλουν τις θέσεις του κόμματός τους. Η κυρία Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσατε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε». Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για νέο μπλοκ εξουσίας. «Επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας του κόμματός σας. Είστε η πολιτική έκφραση των τραπεζών και όλων εκείνων που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά λίγοι και ισχυροί. Αδιαφορείτε γιατί έχετε ένα σχέδιο, την έκφραση των συμφερόντων των λίγων. Οι θιγμένοι από αυτή την πολιτική που υπερασπίζεστε είναι τα μεσαία στρώματα» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς σε 4,5 χρόνια κάναμε πλειστηριασμούς αλλά όχι πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο Παύλος Πολάκης απαντώντας στην κριτική της πλειοψηφίας για τους 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς που έγιναν την περίοδο 2015 – 2019.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλουεξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι η πρόταση μομφής κατά υπουργού και όχι κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Μέγαρο Μαξίμου. «Κύριε Τσίπρα, θα μας εξηγήσετε γιατί εξαιρείτε της μομφής τον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη κυβέρνηση του; Τους δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης; Επιλέξατε να τους δώσετε ανάσα ή απλά υπερβαίνετε τα εσωκομματικά σας; Το Κίνημα Αλλαγής μέμφεται συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη» είπε ο ίδιος.

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Χρήστος Κατσώτης εκ μέρους του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και εκείνα τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προσχεδίασε το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό κώδικα», επισήμανε.

Ως «κατάπτυστο, ληστρικό και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το πτωχευτικό νομοσχέδιο, οΚωνσταντίνος Χήτας εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βάζει χέρι στις τσέπες του κόσμου και παίρνει τα σπίτια τους. Έστρεψε πάντως τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, σχολιάζοντας με αιχμή τους πλειστηριασμούς ότι «και τα δικά σας χέρια είναι εξίσου λερωμένα με τα μπετά από τα σπίτια που γκρεμίστηκαν».

Πολυνομοσχέδιο του νέου πέμπτου μνημονίου, χαρακτήρισε τον πτωχευτικό κώδικα ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να περιμένει την κλιματική αλλαγή. Αποφάσισε να πάρει τα σπίτια των ανθρώπων τώρα», αλλά μεμφόμενος και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συνέχεια

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα. Ο μέγιστος αριθμός βουλευτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός της αίθουσας είναι 60 άτομα. Επίσης, υπάρχει σύσταση ώστε οι συνεδριάσεις να λήγουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε να «παραβιαστεί» το ωράριο για λόγους Δημοκρατίας καθώς η Βουλή συζητά ένα κρίσιμο ζήτημα.

Σύμφωνα με την οργάνωση της συζήτησης οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν το απόγευμα της Κυριακής, με αντίστροφη σειρά ώστε η συζήτηση να λήξει με την ομιλία του πρωθυπουργού και περίπου στις 8 να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker