ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές Ηλιόπουλου: Συνειδητά ψεύτης ο Μητσοτάκης για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα – Λύτρα για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘεκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητά ψεύτης όταν μας έλεγε στη Βουλή ότι δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για την πανδημία», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος,

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 98,4 FM ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «αρνείται να απαντήσει πόσοι από τους 1.318 νεκρούς συμπολίτες μας μέσα στο Δεκέμβριο έχουν χαθεί εκτός ΜΕΘ», για το ότι «έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία», αλλά και για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή: «Ειδικά για την πανδημία, ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ειδικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα κατά τα οποία «η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε από το Μάιο ότι έχουμε 87% μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά ότι και το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν επικρατούσε καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ- ένα ΕΣΥ μονοθεματικό, που υπολειτουργεί, με 150 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και με 2,5 χιλιάδες λιγότερους μόνιμους εργαζομένους εν μέσω πανδημίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2022 «μειώνει την κρατική χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας κατά 820 εκατ. ευρώ για το 2022. Οι έκτακτες δαπάνες για το ‘22 προβλέπονται στα 730 εκ., ενώ για το ‘21 ήταν στα 1,2 δισ. ευρώ άρα και εδώ μειωμένες».

Τέλος, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να ληφθούν εδώ και τώρα, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε:

«Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και να μπουν και οι στρατιωτικές κλινικές στη μάχη. Δεν μπορεί οι κλινικάρχες να έχουν θησαυρίσει στη πανδημία στα όρια του μαυραγοριτισμού. Επαναφορά της τηλεργασίας σε υπηρεσίες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς και των μαζικών χώρων εργασίας. Να ακυρωθούν άμεσα οι συγχωνεύσεις των σχολείων- είναι έγκλημα να συγχωνεύονται σχεδόν 1.000 τμήματα πανελλαδικά και να δημιουργούνται τάξεις με 27 και 29 παιδιά. Εδώ και τώρα δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ και για τους εμβολιασμένους για να γίνει αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Από το Μάιο γνώριζε για την «έκρηξη» θνητότητας εκτός ΜΕΘ

Για «συνειδητά ψέματα» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό αναφορικά με τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα”».

«Σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες», αναφέρει σε αυστηρό τόνο η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο είπε χυδαία ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει. Με αποκορύφωμα τον Προϋπολογισμό που με 130 νεκρούς μόλις χθες και 1.318 μόνο μέσα σε 12 μέρες στο Δεκέμβριο, θεωρεί λήξασα την πανδημία και κόβει 820 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες Υγείας, ενώ αρνείται ακόμα και τώρα την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Καταλήγει δε η Κουμουνδούρου: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ψεύτης. Είναι και εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Το tweet του Αλέξη Τσίπρα

Στο ζήτημα παρενέβη μέσω twitter και ο Αλέξης Τσίπρας αργά το πρωί της Τετάρτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:
87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.
Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.
Να τον πω ψεύτη;
Πολιτικό απατεώνα;
Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…»

Related Articles

Back to top button